hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vatikan stvara novu videoagenciju H20

17.01.2007.

Ta videoagencija za katolièke televizije poèet æe radom o Uskrsu. Vatikan je neæe izravno financirati, ali je podržava - objasnio je o. Federico Lombardi, ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice.

Svrha je agencije da proizvodi i nudi video vijesti i priloge za katolièke televizije diljem svijeta i da “u roku od dvije godine stekne barem 20 milijuna gledatelja po svijetu”, kako je naveo jedan od osnivaèa Jesus Colina, pripadnik Kristovih legionara i glavni urednik njihove prodorne agencije Zenit. Colina je naglasio da on u projektu sudjeluje osobno, a ne u ime Kristovih legionara, kojima je informativna perjanica.

Kristovi legionari su veoma konzervativna katolièka kongregacija, kojoj je Vatikan znao štošta progledati kroz prste, koristeæi njezinu prodornost i zauzetost. Marcial Maciel Degolado, osnivaè i dugogodišnji šef Kristovih legionara, potjeran je u samostan tek kad je bio posve star i umno oronuo, 62 godine poslije prvih i zatim èesto opetovanih optužaba za pedofiliju. Maknuo ga je tek Benedikt XVI.

Televizijski servis odabrao je naziv H2O, kemijsku formulu vode, da pokaže kako je na izvoru informacija.


Povratak

AKTUALNO