hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

UMRO JE IVAN PETERLIN

20.02.2007.

Osnovnu i srednju školu polazio je u Koprivnici, dok je Pedagošku akademiju završio u Pakracu. Predavao je na školama.

Bio je vrsni enigmatièar, zabilježen u enigmatskim enciklopedijama, dugi niz godina radio je kao bibliotekar u koprivnièkoj knjižnici i èitaonici, kada je bila smještena u prizemlju zgrade Gradske vijeænice na Zrinskom trgu 1, te u prizemlju prostorija Galerije Koprivnica.

Uz njegovu spisateljsku djelatnost (knjiga pjesama Samo slutnja 1981.) vezani su nazivi pjesnika, prozaista, esejista, feljtonista i novinara. Kao novinar, pišuæi iz nužde i o svakodnevici, ostao je zapamæen baš kao kronièar mnogih književnih i kulturnih zbivanja, dodajuæi uobièajenom novinarskom izrazu i svoj esejistièki, feljtonistièki i reportažni talent. Time je pridonio upoznavanju književne baštine Podravine i Koprivnice. To je o njemu zabilježila i pokojna književnica Božena Loborec u knjizi o koprivnièkom književnom krugu 1994. godine.

Bavio se sportom i od školskih dana bio je rukometaš, igrao je u Pakracu, kutjevaèkoj Moslavini i najviše u koprivnièkom Partizanu, u zlatnim danima koprivnièkog muškog rukometa. Njegova društvenost bila je legendarna. S njim je otišao i jedan izuzetni duh intelektualizma sedamdesetih i osamdesetih.

Dok je još bio pokretan život mu se odvijao izmeðu bolnice i doma, a kad je postao nepokretan, izmeðu Doma za stare i nemoæne osobe i bolnice. Postupno je kopnio, najprije sa shvaæanjem svog postojanja, pa onda sa sve veæim udaljavanjem od života... Otišao je u 62. godini života uz tugu obitelji i žalost prijatelja i znanaca, na onaj drugi, bolji svijet. Neka poèiva u miru.

Ivo Èièin Mašansker



 

Povratak

AKTUALNO