hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Zagorkin novi roðendan

03.03.2007.

Zagorkino je krsno ime Mariana, a roðena je u plemiækoj kuriji Negovec u blizini Vrbovca, a krsni joj je kum bio grof Ivan Erdödy.
Obljetnicu roðenja obilježio je Centar za ženske studije zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom u prostorijama HND-a, najavljujuæi manifestaciju Dani Marije Juriæ Zagorke, koja æe se održati u studenome ove godine (26. studenog do 2. prosinca), kada se navršava i pedeset godina od smrti spisateljice.
Centar za ženske studije organizator je Dana u sklopu kojih æe se održati dvodnevni, meðunarodni književno-znanstveni skup »Marija Juriæ Zagorka – život, djelo, nasljeðe«, koji æe zajedno s Centrom organizirati Odsjek za komparativnu književnost zagrebaèkoga Filozofskog fakulteta. Na programu Dana je i okrugli stol o današnjem položaju žena u društvu, posebice onima koje su aktivne u kulturi, politici i medijima. Rad Marije Juriæ Zagorke bio je obezvrijeðen, uz njega su se lijepile asocijacije trivijalnosti, kako je rekla Lada Èale Feldman, pa bi se okruglim stolom pokušalo razluèiti koliko se odnos prema ženskom aktivizmu i stvaralaštvu izmijenio.
Na Danima æe biti prikazan i dokumentarni film o Zagorki koji redateljica Biljana Èakiæ Veseliè priprema veæ dulje vrijeme, a cjelokupan program manifestacije predstavile su Slavica Jakoboviæ Fribec, Dubravka Vidoviæ i Sandra Prlenda. [Barbara Matejèiæ]

Povratak

AKTUALNO