hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Objavit æu dokument o tome što je radio Gotovina nakon Oluje

18.03.2007.

Toliko sam ustrašen da se tresem od straha pred autoritetom, ali ne i intelektom Luke Mišetiæa. To bi mi valjda bio stoti proces - ironièno je u subotu kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Èièak prokomentirao najnovije reagiranje Luke Mišetiæa, odvjetnika generala Ante Gotivine, na njegov tekst.

Iza svega Gotovina

Kao opunomoæeni pravni zastupnik generala Gotovine, Mišetiæ je, naime, u subotu, uz odbacivanje brojnih tvrdnji iz Èièkova teksta od prije tjedan dana "Gotovinina igra - proces mu se pretvara u sukob dviju politièkih linija", najavio moguænost tužbe protiv Èièka.
Toènije, kako navodi u reagiranju, "uskoro æe imati prigodu testirati vjerodostojnost svojih informacija, informatora i onih koji su mu dilali dokumente pred nadležnim sudom".
- Ne znam na koji sud misli. Ali, znao sam da æe doæi do takve reakcije, Mišetiæ je previše providna osoba - kaže Èièak, uvjeren, meðutim, da iza reagiranja koje potpisuje Mišetiæ stoji general Gotovina. Odnosno, "obadva, obadva".
- Mišetiæ je oficijelno samo 'mrèio hartiju', on je tek pisar - kaže Èièak.
U kolumni od prije tjedan dana Èièak je, meðu ostalim, napisao kako je oduzimanje Markaèevu odvjetniku Miroslavu Šeparoviæu licencije za zastupanje pred Haaškim sudom samo "vrh sante leda bespoštedne borbe koju vodi Ante Gotovina zajedno sa svojim odvjetnicima ne bi li se na bilo koji naèin išèupao iz sheveningenskog zatvora".

Nositelji nereda

Èièak tvrdi da je u predmetu Gotovina došlo do žestokog sukoba dviju politièkih linija te da je to bit sukoba Gotovine i njegovih branitelja s Èermakom, Markaèem i njegovim braniteljima.
Meðu ostalim, Èièak objavljuje dio dokumenta o zbivanjima na osloboðenim podruèjima poslije akcije Oluja, citira pismo Joška Moriæa, tadašnjeg zamjenika ministra MUP-a, te ocjenjuje kako se iz tog dokumenta jasno vidi što se ondje dogaðalo i tko je "bio nositelj reda, a tko nereda".
Mišetiæ, pak, tvrdi da objavom toga dokumenta, koji bi mogao biti relevantan za sudski postupak, "autor i njegov diler rade štetu trojici optuženih generala".
- Posao je novinskog poslanika da objavljuje dokumente. Ponosan sam što sam do njega došao. Èudi me, meðutim, što su dosad objavljene stotine sliènih tekstova i dokumenata, a nitko na njih nije reagirao - kaže Èièak. Njegov odgovor bit æe sljedeæi:
- Objavit æu dokument koji æe pokazati kako se Gotovina u vrijeme nakon Oluje ponašao prema službenicima MUP-a koji su ga pokušali zaustaviti - rezolutan je Èièak, ne želeæi detaljnije govoriti o sadržaju dokumenta.
Takoðer, izrazio je uvjerenje kako æe Haaška komora provjeriti moguæe sukobe interesa i Gotovinina odvjetnièkog tima, prije svega Grega Kehoea, bivšeg haaškog tužitelja, koji je autor teze o zloèinaèkoj strategiji Franje Tuðmana, koju je iznio u "predmetu Blaškiæ", te odvjetnika Payana Akhavana.

Zadatak za suce

Akhavan je radio na zloèinima poslije Oluje, a Kehoe (i) na redakturi optužnice protiv Gotovine. Vjerujem da æe Haaška komora i savjesni sudac Orie to provjeriti - kaže Èièak. "Moj sljedeæi korak, uz to što æu odgovoriti na Mišetiæevo reagiranje, bit æe prema vrtu i obraðivanju cvijeæa", poruèuje Èièak.

Marijana Cvrtila

Povratak

AKTUALNO