hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Jarnjak: 'Iz službi curi sve manje informacija'

28.03.2007.

ZAGREB - SOA i dalje vrši sigurnosne provjere graðana na temelju uredbe koju su protekla dva mjeseca osporavali svi - od premijera Ive Sanadera, preko aktivista nevladinih organizacija i opozicije, do saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je još prije mjesec dana preporuèio njezinu suspenziju do donošenja nove uredbe.

Odgovarajuæi na pitanja novinara nakon današnje sjednice Odbora, ravnatelj POA-e Tomislav Karamarko potvrdio je da se uz Zakon o tajnim službama iz ljeta 2006. primjenjuje i sporna uredba.

- Primjenjivat æemo je do donošenja nove - ustvrdio je Karamarko. Ladislav Pivèeviæ, šef ureda Vijeæa za nacionalnu sigurnost, dodao je da se sigurnosne provjere obavljaju i prema uredbi o zaštiti tajnosti podataka iz 2000. godine. O prijedlogu nove uredbe Pivèeviæ je ponovio isto što i prije mjesec dana - da je prijedlog gotov te da æe biti upuæen Vladi.

"TomislavKaramarko je potvrdio i da još nije dovršen stegovni postupak protiv agenta SOA-e koji je telefonski provjeravao kandidate za Savjet za ravoj civilnog društva. Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u utorak je iza zatvorenih vrata jednoglasno prihvatio izvještaje o radu SOA-e, VSOA-e i UVNS-a u 2006. godini.

Predsjednik Ivan Jarnjak rekao je da je lani bilo manje curenja informacija iz tajnih službi, a Pivèeviæ da je njegov ured izvršio èetiri nadzora SOA-e i VSOA-e te da ni u jednom nije utvrðena ni nezakonitost ni kršenje ustavnih prava graðana.

- Izvršili smo dva nadzora na temelju zahtjeva saborskog Odbora, jedan prema mojem nalogu te redovni godišnji nadzor SOA-e i VSOA-e, i u svim sluèajevima utvrdili da su službe radile sukladno zakonu i planu rada za 2006. godinu - ustvrdio je Pivèeviæ.
 
Piše: Veronika Reškoviæ
Foto: FaH

Povratak

AKTUALNO