hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hrvanje demokracijom

31.03.2007.

Nepostojanje kulture dijaloga, uz obilje objeda i nekontroliranih emocija, kulminiralo je fizièkim obraèunom samoga potpredsjednika Vijeæa, Danka Bljajiæa, sada po aferama proslavljenoga specijalizanta ginekologije, i Jadranke Kolareviæ, èlanice Vijeæa, poznatije kao predsjednice Udruge Potrošaè. Intervenirala je hitna pomoæ, ali i policija koja je nastojala razdvojiti taj razjareni hrvaèki dvojac u kojem se ženska strana branila nešto manje seksistièkom štiklom od Severinine.
Uslijedili su novi prijepori, ostavke, prosvjedna napuštanja sjednice. Zaraæeni èlanovi Vijeæa su se, gle èuda, oštro podijelili na one koje je tobože politika izlobirala za svoje ciljeve i na one koji su sebe donkihotovski nazivali nezavisnima, a upravo su se potonji pokazali spremnima na svaki, pa i fizièki vid obraèuna.
U èitavoj toj muènoj i nelakoj situaciji èlanovi Vijeæa pokazali su se neozbiljnima i nedoraslima odgovornom poslu koji je pred njih stavljen. Jasno je da ta velika i moæna medijska kuæa, koja se veæ godinama koprca u vlastitu kaosu, ne može funkcionirati bez sposobna i medijski educirana ravnatelja.
Stoga logikom stvari i izbor osobe koja æe preuzeti tu važnu društvenu funkciju predmnijeva upuæenost, odgovornost i spremnost na uvažavanje tuðega stava. U najmanju ruku oèekivalo bi se da oni koji sudjeluju u izboru budu upuæeni u ono što se zove pravilima igre u demokraciji.

Branka Džebiæ

Povratak

AKTUALNO