hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

‘Ovo je lov na vještice’

27.04.2007.

ZAGREB - Smjena direktorice programa Tanje Šimiæ zbog nastupa Rade Leskovca u emisiji “Piramida” mogla bi dodatno kompromitirati Programsko vijeæe HRT-a koje je tražilo njezinu “glavu”, jer mnogi u politièkom i javnom životu tumaèe to kao pokušaj uvoðenja verbalnog delikta i instituta nepoželjnih gostiju na javnu televiziju.

Tanja Šimiæ dala je ostavku nakon što ju je veæina èlanova Vijeæa prozvala krivom za gostovanje predsjednika Partije podunavskih Srba u “Piramidi”.

Predsjednik Vijeæa Zdenko Ljevak kaže da optužba za uvoðenje verbalnog delikta, što su u piopæenju naveli èlanovi kolegija Informativnog programa, ne stoji. -  Dozvolite da imamo pravo raspravljati o programu i iznositi svoje mišljenje - rekao je. Zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang smjenu smatra opravdanom jer se, kako kaže, u nastupu Rade Leskovca “ne radi o iznošenju slobodnog mišljenja, nego o iznošenju stavova protiv hrvatske države”.

Pupovac, Luciæ, Puhovski smatraju da  direktorica programa nije smjela biti smijenjena; prozivaju Programsko vijeæe
- A što se tièe Tanje Šimiæ, ona oèito ne može podnijeti istinu o Domovinskom ratu. Kad sam se bunio zašto jedna emisija o ratu ide petkom u 16 sati, ona je odgovorila da i “Oprah show” ide u isto vrijeme, Time je izjednaèila važnost Domovinskog rata i “Oprah showa” - kaže Hebrang.

No, zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac èudi se da je “banalni istup jedne beznaèajne politièke figure” izazvao tako drastiène mjere kao što je smjena. - Oèito je rijeè o lovu na vještice, a ne o traženju odgovornosti za govor mržnje.

KOMENTAR SANJE MODRIÆ: Crni dan za hrvatsko novinarstvo i slobodu u Hrvatskoj

Na HTV-u pojedini novinari i urednici kontinuirano koriste govor mržnje, velièaju NDH, vrijeðaju pripadnike srpske zajednice, relativiziraju ratne zloèine. Ali oni dosad nisu sankcionirani - kaže Pupovac, koji je bivšeg ravnatelja Mirka Galiæa upozoravao na emisije u kojima je Goran Miliæ intervjuirao sina Andrije Artukoviæa.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski kaže da je problem u Programskom vijeæu. - Veæ sam se ranije izjasnio da Vjeæe smatram nekompetentnim. U Vijeæu imamo drugorazredne politièare pod krinkom predstavnika civilnog društva. Onda bolje da tamo sjede Šeks i Arloviæ nego njihovi klonovi - kaže.

‘Sumrak svijesti’

Protiv smjene prosvjedovao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Luciæ. - Razrješenje pokazuje sumrak svijesti o tome što je demokracija i što je pravna država. Stvara se opasnost od povratka verbalnog delikta. Ne slažem se s onime što je Leskovac govorio u “Piramidi”, ali on je legalni predstavnik legalne stranke u Hrvatskoj. Javnost ima pravo znati njegove stavove, bez obzira na to koliko oni bili neugodni - kaže Luciæ.


Zdenko Ljevak

Apsolutno odbacujem da Vijeæe uvodi verbalni delikt na HTV-u. Samo radimo svoj posao.

 
Andrija Hebrang

Za Tanju Šimiæ Domovinski rat jednako je važan kao ‘Oprah show’. To je nedopustivo.
 
Milorad Pupovac

Govor mržnje nije širio Leskovac, nego to èine urednici i novinari HTV-a koji velièaju NDH
 
Žarko Puhovski

Programsko vijeæe je nekompetentno. Bolje da tamo sjede Šeks i Arloviæ nego njihovi klonovi.
 
Dragutin Luciæ

Ne znam kako bi Šimiæ mogla biti odgovorna za stavove izreèene u emisiji u kojoj gosti govore uživo.
 



Povratak

AKTUALNO