hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mesiæ: Novinarstvo bez odgovornosti jednako je opasno kao i dirigirano

28.06.2007.

 


Stjepan Mesic i Erhard Busek
 Pod firmom medijskih sloboda i nedodirljivosti novinara sve èešæe se progurava koncept iskljuèivo senzacionalistièkog novinarstva i lešinarstva. U lovu na senzacije došli smo do situacije u kojoj poèinjemo živjeti, ne u stvarnom, veæ u svijetu koji kreiraju mediji. To je lažni svijet u kojem se sve pretvara u beskrajnu crnu kroniku - istaknuo je predsjednik Mesiæ. Mesiæev je stav da se osnovne vijesti u medijima ne donose, veæ samo ako se netko pojavi u neobiènoj odjeæi, ili ako se rasprava na skupu, poput današnjeg, pretvori u svaðu ili “još bolje fizièki obraèun”.

Mesiæ je rekao da se u svom kritièkom osvrtu na medijsku scenu ne želi kriti iza funkcije predsjednika države, veæ da o tome govori iz perspektive graðanina koji èita novine i gleda televiziju. Citirao je opasku svog znanca, koji mu je rekao da su nekada novinari izvještavali o dogaðaju, a danas se ono o èemu novinari izvještaju pretvara u dogaðaj. Organizatorima Foruma zamjerio je što u zakljuècima nije naišao na izraz profesionalna etika, te to što se tek u zadnje dvije reèenice spominje odgovornost koju on smatra prioritetom u informiranju graðana.

- Novinarstvo bez odgovornosti jednako je opasno kao i dirigirano novinarstvo. Vaša odgovornost veæa je od one prema gledanosti, slušanosti i èitanosti - poruèio je predsjednik Mesiæ okupljenima.  - Shvatite ovo kao moj pledoaje za slobodno i odgovorno novinarstvo, za novinare koji neæe biti smo plaæenici, nego liènosti, za novinare koji su znalci, pošteni i etièki novinari, slobodni kod svih diktatura, osim dikatature savjesti - rekao je Mesiæ na skupu koji su organizirali njemaèki medijski koncern WAZ, zaklada Konrad Adenauer, Seemo uz asistenciju Internacionalnog press instituta, te lokalni partneri Europapress holding i NCL Medijska grupa iz Zagreba.

Paviæ: Novine su odgovornije nego okružje oko njih

Okupljenim izdavaèima i novinarima na forumu obratio se i predsjednik Uprave EPH Ninoslav Paviæ, objašnjavajuæi promjenu uvjeta u kojima danas funkcioniraju mediji.

- Ono što je u nekim trenucima bio politièki pritisak, danas je dobrim dijelom ozbiljan pritisak oglašivaèa, velikih kompanija i korporacija, ne toliko u esencijalnom smislu slobode medija -  istaknuo je Paviæ i potkrijepio tu svoju procjenu primjerom da je EPH izgubio dva velika oglašivaèka ugovora zbog samo dva èlanka. - Naš je problem okružje u kojem radimo jer Hrvatska još nije uspjela identificirati koje je od ministarstava zaduženo za medije. Novine u Hrvatskoj su puno odgovornije i stabilnije nego okružje oko njih - rekao je Paviæ.

Kao suvlasnik najveæe izdavaèke kuæe u regiji Paviæ je istaknuo i ultimativni zahtjev da se napravi nacionalni kolektivni ugovor za novinare.   

Hombach: WAZ-u i EPH kljuèna ekonomska neovisnost novina

Poslovni direktor WAZ-a Bodo Hombach na Medijskom forumu je izjavio kako neæe skoro doæi do smrti klasièinih medija, te da nas novi mediji neæe ugušiti. - Èak je i Bill Gates prognozirao smrt novina, a vidite kako je pogriješio. No, moramo se pripremiti i za nove medije i odgovoriti potrebama èitatelja da nas èitaju tamo gdje žele i kada žele. Nije bitan medij, veæ kvaliteta ponude. Naš partner Ninoslav Paviæ i mi mislimo na ekonomsku buduænost medija jer nema slobodnog novinarstva ako nema ekonomske neovisnosti novina - rekao je Hombach.

Povratak

AKTUALNO