hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

PDV na novine u Hrvatskoj još uvijek viši od prosjeka EU

01.08.2007.

 “Ocjenjujemo da je to znaèajan doprinos poboljšanju gospodarskog položaja izdavaèke djelatnosti i stvaranju preduvjeta za podizanje kvalitete tiskovnih izdanja”, istièu u Udruzi te naglašavaju kako je nova stopa poreza još uvijek veæa od prosjeka u EU i još uvijek nas svrstava meðu zemlje s najvišom stopom na te proizvode.
Podsjeæaju kako su još 2003. godine pokrenuli inicijativu i podnijeli zahtjev za uvoðenje nulte stope PDV-a. Cijene novina i èasopisa u Hrvatskoj veæ duže vrijeme nisu se mijenjale. Posljednje poskupljenje dnevnih novina bilo je u travnju 2001. godine, kada je cijena s pet povišena na šest kuna. U meðuvremenu, drže u Udruzi, izdavaèi su èinili maksimalne napore da apsorbiraju sve tržišne udare i da ne "prevaljuju" ta poveæanja na èitatelje. Došlo je do znatnih promjena u parametrima koji utjeèu na formiranje cijene novinskih izdanja. Tako je cijena novinskog papira, kao osnovnog repromaterijala, samo u posljednje tri godine na svjetskom tržištu porasla za više od 20 posto.
“Dodamo li tomu i rast ostalih troškova, pojavu novih medija pa i besplatnih novina, novinski izdavaèi dovedeni su u nezavidan gospodarski položaj, a što pokazuju podaci o ostvarenim rezultatima poslovanja u 2006. godini. Ti pokazatelji upozoravaju da je poslovanje novinskih izdavaèa s tom godinom ušlo u kritiènu zonu”, upozoravaju u Udruzi te zakljuèno smatraju da svaki novinski izdavaè, ovisno o svom položaju na tržištu, strategijskim ciljevima i razvojnim planovima, treba samostalno donijeti odluku o cijeni pojedinih izdanja koju æe primjenjivati od 1. kolovoza ove godine. (D.Ku.)


“Glas” još jeftiniji pretplatnicima
Marijan Beljan, èlan Uprave Glasa Slavonije d.d., pozdravlja odluku Vlade i Sabora o smanjenju PVD-a na dnevne novine i èasopise. “Takoðer, podržavamo stavove Udruge novinskih izdavaèa jer su toèno detektirali stanje u novinsko-izdavaèkoj djelatnosti. Glas Slavonije æe zadržati postojeæu cijenu, no uspjeli smo pronaæi moguænost i našim vjernim pretplatnicima, a podsjeæam kako su Glas Slavonije dnevne novine s najdužom tradicijom pretplate u državi, sniziti cijenu pretplate. To je zahvala njima, ali i znak naše svjesnosti kupovne moæi okruženja u kojem se nalazimo”, zakljuèuje Beljan.

Povratak

AKTUALNO