hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Joso Mraoviæ prijeti fizièkim obraèunom s novinarima

11.08.2007.

"Kada

GOSPIÆ -

Novinarima Novog lista i svima onima sliènima njima poruèujem sljedeæe: buduæi da je tužen svatko tko je mogao biti tužen za zlodjela koja mi èine, pravne države nema i ovo nije vidjelo pravne države, jer nasrtati na naèin na koji se nasræe na mene, to je nezamislivo, to nije demokracija, to je terorizam i kriminal, to je sve osim novinarstva. Ja s državom i sudom s tim ljudima ne mogu iziæi na kraj, nitko nije stao uz mene i jedino što mi je preostalo s njima je teški fizièki obraèun i na kojega god naiðem, sigurno æe mu trebati policijska zaštita. Ja ne vidim drugog naèina na koji bih mogao s tim ljudima iziæi na kraj - poruèio je juèer novinarima, Joso Mraoviæ na javnoj tribini »Meta«, koju je u svojoj tvrtki Bigrom u Gospiæu organizirao nakon posljednjih dogaðanja i medijskih napisa o graðevinskim radovima uz rijeku Liku u Bilaju, a kako bi, kako je sam rekao, prozvao neke ljude koji æe morati odgovarati za svoja zlodjela.
Mraoviæ se vratio u prošlost, toènije u devedesete godine prošlog stoljeæa, kada je, kako istièe, zapoèeo njegov rat s medijima. Taj rat bio je sa srpskim medijima negativan, dok je s hrvatskim medijima odnos bio pozitivan.

Metoda uništavanja

- U tvorevini »Srpskoj Krajini« postojala je Radio-televizija Knin. Ta èetnièka banda napadala me iz dana u dan ovako kao što me se napada i danas. Jedan od najzanimljivijih detalja bio je kada je voditeljica izjavila da bi joj najveæa želja bila da ima moju glavu za noænu lampicu. Na njenu žalost, hvala Bogu, to se nije ostvarilo. Ali kada je »Oluja« pomela Knin, te ptice jugoslavenske iz Knina brzo su preletjele u rijeèki Novi list i u još nekoliko medija. Moja agonija i agonija generala poèela je s njihovim prelaskom u taj list. Generali su završili u zatvorima, a meni kao poštenom domoljubu nikad ništa nisu mogli prišiti. Ali zbog mog poštenog rada pojavila se nova metoda - uništavanje mene, istièe izmeðu ostaloga Mraoviæ.
Mraoviæ kaže da je on u svome životu uvijek pomagao lièkom podruèju. Tako je kupio tvrtku u kojoj su posao trebali pronaæi branitelji koji su ostali na cjedilu.
- Stvarajuæi život sebi, svojoj obitelji i svojim radnicima, stvorio sam iznimno kvalitetne uvjete i plaæe. Taj zalogaj je poèeo biti zanimljiv svakome pa me još '95. i '96. pokušao »zgaziti« jedan prijatelj koji mi je natovario financijsku policiju, no nije u tome uspio, rekao je Mraoviæ.

»Vrag bi je poljubio«

Dotakao se Mraoviæ i tužbe za silovanje amerièke košarkašice.
- Koliko je bilo tko od vas nazoènih na ovoj tribini imao posla s košarkašicom, imao sam i ja. Tada mi je natovareno da sam je i poljubio, vrag bi je ikada poljubio, kaže Mraoviæ.
Na kraju je spomenuo i posljednji sluèaj, graðevinske radove na obali rijeke Like, koji su, kako kaže, izvoðeni u interesu grada Gospiæa i stanovnika Bilaja.
- Novinari koji su se poslije bezobraznog napisa u Novom listu tamo našli ništa nisu demantirali i zato sam se razljutio. Svi su vidjeli, a tako i inspekcije koje su bile tamo, da u koritu rijeke Like nije bilo nikakvog miniranja. Odnosno, bilo ga je u ratu kada je tamo svakodnevno padalo stotinjak raznih granata. I to je svo miniranje. No, od novinarske »solidarnosti«, koja se svrstala uz one koji rade štetu hrvatskom narodu, nisu htjeli ništa demantirati. Demantirat æe oni sami sebe, jer svi inspekcijski nadzori utvrdili su da tamo nema nikakvih neèasnih radnji. Radi se o maloj, ali vrijednoj investiciji, od koje korist imaju i ribièi, i kupaèi, ali i rijeka Lika, kaže izmeðu ostaloga Mraoviæ.
Osim za »namještanje« graðevinskih radova, Mraoviæ je, èesto se vraæajuæi na njegovo ime, Milinoviæa prozvao za namještanje sluèaja amerièke košarkašice Ilishe Jarret, za autokratsko vladanje u HDZ-u te u gradu Gospiæu i za politièku prevrtljivost kako bi održao funkciju na kojoj se nalazi. Tako Mraoviæ novinarima obeæava »šake«, a Milinoviæu na kraju svoga govora poruèuje »bolje mu je da se kane mene«.

Milan TOMAŠEVIÆ

Optužbe i protiv Milinoviæa

Mraoviæ proziva i potpredsjednika Hrvatskog sabora Darka Milinoviæa.


- Naš Dado Milinoviæ u Gospiæ dovodi tvrtku Stuba-projekt, vlasništvo izvjesnog Nikoliæa koji je prije èetiri ili pet godina u Gospiæ došao bez gaæa, a od mene je posuðivao taèke i miješalicu kako bi mogao raditi bilo što. Malo pomalo, svi graðevinski radovi koji su u nadležnosti Grada ili Županije pripali su njemu. Radovi do danas izvoðeni u Gospiæu vrijedni su više stotina milijuna i svi pripadaju njemu, istièe Mraoviæ.


Povratak

AKTUALNO