hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Krakovski nadbiskup Dziwisz zahtijeva smjenu direktora Radio Marije Rydzika

05.09.2007.

U poruci koju je potkraj kolovoza proèitao na sjednici poljske biskupske konferencije, objavljenoj danas, kardinal Dziwisz nije oklijevao progovoriti o “prijetnji krizom” unutar poljske Katolièke crkve koja je “podijeljena” oko uloge radijske postaje Marija koju je utemeljio i vodi redemptorist Tadeusz Rydzyk.

- Prijeko je potrebno postaviti novu upravu Radija Marije i televizije Trwam kako bi Crkvi u Poljskoj služila pod paskom biskupa - rekao je Dziwisz pred biskupima koji su se 25. kolovoza okupili u marijanskom svetištu u Czestochowi, na jugu Poljske.

No, biskupi na tom skupu nisu poslušali Dziwisza i nisu prihvatili nikakve “stegovne mjere” protiv oca Rydzyka, veæ su samo odluèili poslati pismo redu redemptorista. - Velika je opasnost da se poljska Crkva u cijelosti poistovjeti sa stajalištima Radio Marije - upozorio je Dziwisz.

Radio Marija, koju je prije petnaest godina utemeljio otac Rydzyk, tvrdi da ima više od tri milijuna redovitih slušatelja i uživa velik politièki utjecaj u Poljskoj. Postaja posjeduje i svoj televizijski kanal, nacionalni dnevni list i novinarsku školu.    (Hina)

Povratak

AKTUALNO