hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hloverka promijenila 11 ljudi

18.09.2007.

Nakon šest i pol godina Danko Družijaniæ je maknut iz Dnevnika. Hloverka mu je i službeno ponudila dvije nove opcije: može biti reporter Informativnog programa ili postati urednik i voditelj Vijesti koje æe se emitirati oko 23 sata.

Uz njega, te æe Vijesti voditi Siniša Kovaèiæ i Dragan Nikoliæ, a Hlo je pojasnila kako je njezina želja da se potuku vrlo gledane noæne Vijesti rivalske Nove TV.

Voditelj Dnevnika æe ostati Zoran Šprajc, èešæe nego dosad u Dnevniku æe se pojavljivati Ðurica Drobac, a za novu voditeljicu imenovana je i dosadašnja voditeljica dnevnih Vijesti Tonèica Èeljuska.

Goran Miliæ vodit æe i dalje Nedjeljni Dnevnik, ali tek nakon što budu emitirane reportaže iz Kanade.

Umjesto smijenjene Morane Kasapoviæ, koja je bila urednica vanjskopolitièke rubrike, Hloverka Novak Srziæ imenovala je Alenku Marinu, koja je na rodiljskom dopustu jer je rodila prije nekoliko dana.

Dojuèerašnji zamjenik glavnog urednika Informativnog programa HTV-a Goran Rotim premješten je u Euromagazin.

Linu Kežiæ, urednicu rubrike kulture, zamijenit æe Dražen Ilinèiæ.

Ðuricu Dropca, dosadašnjeg urednika gospodarstva koji odlazi na Dnevnik, zamijenit æe Gordana Gelenèer.

Renato Kuniæ, pomoænik glavnog urednika IP-a i šef HTV-ovih dopisništava, vodit æe zagrebaèku rubriku, a dosadašnja urednica Vlasta Bartolec bit æe mu zamjenica.

Stipe Alfier je ponudio na raspolaganje mandat na mjesto šefa deska i dnevne operative unutarnje politike i te je poslove, dok Novak Srziæ ne odluèi koga æe postaviti na to urednièko mjesto, u ponedjeljak (privremeno) radio Siniša Kovaèiæ.

Goran Rotim, dosadašnji urednik Dnevnika, odlazi u Euromagazin, Tomislav Špoljar, bivši urednik Dnevnika, postaje reporter.

Vladimir Ronèeviæ, bivši urednik Informativnog programa HTV-a, u Rijeci je veæ stupio na novu funkciju mentora tamošnjega dopisništva.

Urednici dnevnih emisija HTV-ovih Vijesti bit æe Ivica Ðuzel, Nensi Blaževiæ, Katarina Periša i Ivan Jabuka.

Petar Vlahov æe vjerojatno ostati samo novinar-reporter jer je na HTV-u diploma uvjet za urednièko mjesto. Netko je izraèunao da je Novak Srziæ u ponedjeljak promijenila ukupno 11 ljudi, piše Novi list.

Smijenjena urednica Otvorenog Sanja Mikleuševiæ novoj je glavnoj urednici Informativnog programa rekla da o njoj osobno ne misli ništa dobro.

Hloverka Novak-Srziæ na to joj je odgovorila da je ne zanima kome je privatno simpatièna, dodavši da joj je važna jedino profesionalnost koja se, meðu ostalim, mjeri postocima gledanosti.

"Ne želim sada preprièavati što smo jedna drugoj rekle na sastanku. Ali, kad je o postocima gledanosti Otvorenog rijeè, oni koji mi u novinama podmeæu da sam tu emisiju s Hloverkinih 15 posto spustila na samo 4 ili 5 posto, jednostavno lažu. Ako to govori Hloverka, pretpostavljam da je pobrkala rezultate gledanosti mog Otvorenog i njezina Kontakta na Novoj TV, koji je u prosjeku gledalo oko 3 posto ljudi. Jer, gledanost Otvorenog koji sam ja vodila bila je izmeðu 9 i 19 posto, a sve te brojke mogu se lako provjeriti", naglašava Sanja Mikleuševiæ, koja bi, po novom, trebala biti jedna od urednica projekta Hrvatska uživo.

"To æemo još vidjeti. Nakon što sam skinuta s Otvorenog, prvenstveno želim biti samo reporterka IP-a", kaže Mikleuševiæ, koju æe u Otvorenom zamijeniti Dijana Èuljak-Šelebaj, èiji se debi u toj emisiji oèekuje u èetvrtak.

Posljednjih dana HTV-om se proširila dvojba o tome tko æe biti šef novinarskog stožera za praæenje izbora – Mislav Bago, Branimir Biliæ ili možda obojica istovremeno.

"Na kolegiju je nova glavna urednica rekla da sam ja i dalje šef tog projekta i nikakva se druga imena nisu spominjala" rekao je Mislav Bago. To je Jutarnjem potvrdila i Hloverka Novak-Srziæ.

"Bago ostaje to što jest, on je napravio sjajan projekt i to æe biti jak predizborni adut HTV-a", ustvrdila je Hloverka i dodala da æe Biliæeva funkcija biti više tehnièka, vezana uz redakciju, primanje faxova i organizaciju posla.

Hloverka je na kolegiju pojasnila da je prerasporedila ljude èije je mandate prošlog tjedna zatražila i dobila na raspolaganje.

Predsjednik HND-a postaje Sutliæev savjetnik?

S obzirom da i sam pregovara o transferu na HRT, predsjednik novinarskog društva Dragutin Luèiæ Luce planira drugima prepustiti rijeè na današnjoj sjednici Izvršnog odbora HND-a, na kojoj æe se raspravljati o izboru Hloverke Novak-Srziæ i promjenama na HRT-u.

'Razgovarao sam s glavnim ravnateljem HRT-a Vanjom Sutliæem o tome da bih bio savjetnik za medijske slobode, za kontakt s meðunarodnim institucijama koje se bave tim pitanjima, s èime imam iskustva. No, ništa još nismo do kraja definirali', izjavio je Luèiæ, koji dužnost predsjednika HND-a obnaša od 1999., a drugi mu mandat istjeèe krajem godine. Luèiæ nije profesionalni predsjednik, jer svoju plaæu zaraðuje kao novinar u Hini.

Luèiæ, inaèe, razmišlja i o angažmanu na Fakultetu politièkih znanosti, na kojem bi mogao predavati o tiskanim medijima.

Povratak

AKTUALNO