hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Za izbore manje politièara na TV-u

13.10.2007.

- Èestitam svim zastupnicima i zastupnicama u proteklom raspuštenom sazivu na tome što su èasno i odgovorno obavili povjereni im posao. Idemo na oproštajni domjenak, kazao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks. No, na domjenku i promociji monografije o Saboru u razdoblju od 1990. godine do danas nije bilo zastupnika SDP-a. Oni su izostali s tih posljednjih dogaðanja u zgradi Sabora u ovom mandatu, izražavajuæi na taj naèin nezadovoljstvo tretmanom svoje stranke u spomenutoj knjizi i popratnoj izložbi fotografija.
- Prvo smo kod predsjednika Sabora protestirali zbog jednostranaèki obojene izložbe, jer na njoj praktièno nema ni jedne fotografije Ivice Raèana, što nas je posebno pogodilo. Osobno sam, pak, knjigu vratio jer je napravljena u sliènom tonu, gotovo ni jedan pasus nije posveæen sadašnjoj oporbi, rekao je novinarima Josip Leko, dodajuæi da su esdepeovci veæ ranije planirali obiæi Raèanov grob nakon završetka sjednice.
U radnom dijelu HDZ-ova je saborska veæina izmijenila pravila prema kojima elektronièki mediji s nacionalnom koncesijom moraju pratiti predizbornu kampanju, te istovremeno odbila prijedlog novih pravila koji je predložila oporba. Izmjenama je odreðeno da mediji rezultate izbora mogu objaviti odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati, a ne tek iza 24 sata kao što je to do sada bilo odreðeno. I dalje ostaje odredba o ždrijebanju redoslijeda na osnovi kojeg æe izborni kandidati u emisijama predstavljati svoje programe, a toj æe prilici uz predstavnike stranaka, neovisnih lista i manjinskih predstavnika morati nazoèiti i javni bilježnik. Bit æe ukinuta televizijska emisija od 45 minuta na kojoj su dosad kandidati po izbornim jedinicama predstavljali programe, a umjesto nje uvodi se nova emisija koja æe na HTV-u trajati deset, a na Novoj TV i RTL-u pet minuta. Suèeljavanja stranaka na HTV-u æe trajati 50 minuta, a na komercijalnim televizijama 20 minuta, i to samo ako za to imaju tehnièke uvjete. Samo æe HTV prije i nakon dnevnika emitirati dvominutne emisije s predizbornih skupova. Bit æe skraæeno na deset minuta vrijeme za plaæene promidžbene emisije, a novinarima se zabranjuje da sudjeluju u kampanji neke od stranaka. Ako novinari imaju vlasnièke udjele u nekoj od PR agencija koje rade sa strankama ili neovisnim listama, o tome su dužni u pisanom obliku izvijestiti svoje urednike.
Oporba je s druge strane tražila da se medijima dopusti da internim pravilima ureðuju emisije tijekom predizborne kampanje. S njima se nije složio Luka Bebiæ (HDZ), rekavši: "Sad smo mi na vlasti, a vi u oporbi i vi opet hoæete svoja pravila."
- E, neæete. Ili æete prihvatiti HDZ-ov prijedlog, ili osigurati veæinu, ili æete raditi po starim pravilima. Izvol'te, birajte!, zakljuèio je Bebiæ, nazvavši prijedlog oporbe "Baginim prijedlogom".

Autor: Z.CRNÈEC/D.CIGLENEÈKI


Povratak

AKTUALNO