hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bajiæ traži krivca za privoðenje novinara?

21.10.2007.

“Ministarstvo unutarnjih poslova oèekuje da mjerodavne institucije koje traže postupanje policije, unutarnja pitanja poput curenja informacija rješavaju unutar svojih sustava bez posredovanja policije, za što imaju sve mehanizme i zakonske ovlasti,” navodi se u spomenutom priopæenju. Ono je stiglo nakon što su se pojavile vijesti da je premijer Ivo Sanader iznimno ljutit na ministra Ivicu Kirina, ali i na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajiæa i ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka zbog privoðenja novinara umjesto da sami otkriju tko mu je iz njihovih institucija dostavljao informacije.
Policija protiv Peratoviæa nije Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu, veæ posebno izvješæe u kojem su navedene sve aktivnosti i saznanja u ovom sluèaju. Tužiteljstvo sada može nastaviti kazneni progon Peratoviæa i zatražiti sudsku istragu, ili odustati od progona. Što æe se dalje dogaðati, teško je predvidjeti jer je, kako neslužbeno doznajemo, i Bajiæ - ljutit. U DORH-u su nas, naime, juèer uvjeravali da glavni državni odvjetnik bjesni zato što ga nitko nije obavijestio da je Peratoviæ završio na policiji. “Bajiæa je sram zbog svega. Da je znao, ništa od toga ne bi se dogodilo”, tvrde izvori našega lista iz DORH-a.
Prema DORH-ovoj verziji, sve se dogodilo zbog dvije godine stare prijave SOA-e. Ta je agencija 2005. DORH-u prijavila da su na Peratoviæevu blogu objavljene neke državne tajne vezane uz akciju potrage za Antom Gotovinom, te zatražila da ocijeni ima li u tome elemenata kaznenog djela. DORH je, postupajuæi po službenoj dužnosti, o tome obavijestio Zagrebaèku policijsku upravu, koja je od istražnoga suca zatražila nalog za pretragu Peratoviæeva stana i raèunala, a netko je iz te PU odluèio i da Peratoviæ bude uhiæen. No ispitivanje u petak nije nastavljeno na inicijativu policije, nego su Peratoviæ i njegov odvjetnik sami tražili da budu na pretrazi Peratoviæeve opreme. Saslušanje je prekinuto nakon što je novinaru u petak naveèer pozlilo.(B.Pav./I.Fu./D.Cg.)




Povratak

AKTUALNO