hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Delegati osporili izbor Duke za predsjednika HND-a

15.12.2007.

Ni 24 sata nakon što je Zdenko Duka u drugom krugu glasovanja s jednim glasom više pobijedio protukandidata Nikolu Kristiæa i tako postao novim predsjednikom Hrvatskoga novinarskog društva regularnost njegova izbora dovedena je u pitanje, i to zbog glasovanja glavnog tajnika HND-a Marija Bošnjaka.

Burna rasprava
Neki delegati Skupštine HND-a u Opatiji smatrali su, pozivajuæi se na Statut društva, da Bošnjak nije imao pravo glasovati, što je izazvalo žestoku višesatnu raspravu. Duka je u jednom trenutku èak kazao da æe, bude li zatražena izvanredna skupština i izborna te se na njoj ponovno bude birao predsjednik društva, on odmah dati ostavku. Naime, Duka je smatrao kako je Bošnjakavo glasovanje bilo regularno, s èime se Kristiæ nije složio.

No skupština je zakljuèena prihvaæanjem prekjuèerašnjih rezultata glasovanja, uz napomenu da oni koji smatraju da je išta sporno Izvršnom odboru HND-a podnesu zahtjev za sazivanje izvanredne izborne skupštine, što je i uèinjeno.

Naime, velik broj delegata zatražio je da se izvanredna izborna skupština HND-a održi najkasnije za šest mjeseci i to prema prethodno izmijenjenom i dopunjenom Statutu u kojem bi neke dvojbe, pa i ona tko ne smije i zašto glasovati, bile riješene. Prihvati li Izvršni odbor navedeno, slijedit æe ponovni izbor predsjednika i svih tijela HND-a.

Sukob zbog Lidera
U raspravi o smjenama u vlasti i medijima posebnu je pozornost izazvalo izlaganje bivše urednice u èasopisu Lider Tanje Pavièiæ, koja je podsjetila na svoj sluèaj optuživši glavnog urednika i suvlasnika Lidera Miodraga Šajatoviæa da su mu od interesa novinara i struke važniji interesi i želje oglašivaèa.

Zatražila je i oèitovanje Vijeæa èasti HND-a zašto na njezinu prijavu nije odgovoreno, na što joj je uzvraæeno da je njezin sluèaj proslijeðen sindikatu.

Povratak

AKTUALNO