hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

I novinarke i HDZ-ovci tvrde da nisu klevetali

13.02.2009.

OPATIJA – Svjedočenjem predsjednika Gradskog vijeća Opatije Adriana Požarića te završnim riječima bivšeg opatijskoga gradonačelnika dr. Axela Luttenbergera i njegova branitelja Đure Vučinića te optuženika, članova opatijskog HDZ-a Marka Ćorića i Gorana Crnkovića i Ćorićeva branitelja Davora Pindulića te branitelja novinarki Dolores Juretić Biondić (Novi list) i Ljiljane Jerkić (Radio Rijeka) – Saše Jelušića, okončano je suđenje po privatnoj tužbi Luttenbergera. On je novinarke i HDZ-ovce optužio za kazneno djelo klevete. Povod mu je bila »presica« od 26. svibnja 2006. godine na kojoj su govorili HDZ-ovci i prema izvješćima našeg lista i Radio Rijeke – oklevetali ga. Govorili su da je u svojstvu gradonačelnika »za dobru proviziju prodavao na brzinu sve što se u Opatiji moglo prodati«, da je to »kriminal nad kriminalima«...
    Međutim, u završnim govorima svih sudionika stekao se samo jedan dojam: novinarke su dosljedno i detaljno izvijestile što su čule, a političari su opovrgnuli da su rekli ono što su one napisale. Ostaje kao činjenica da su čitatelji našeg lista mogli pročitati i slušatelji Radio Rijeke čuti ono o čemu su novinarke izvještavale, ali HDZ-ovi vodeći političari iz Opatije unisono tvrde da oni to nisu rekli.
    U završnom govoru Luttenberge

Tko je lagao?
   
    Tijekom postupka, osim što su svi akteri ostali dosljedni u svojim tvrdnjama, pozvana su i dva ključna svjedoka: fotoreporter Novog lista Marin Aničić i predsjednik mladeži opatijskog HDZ-a Domagoj Tramontana. Aničić je potvrdio da su političari rekli ono što su novinarke napisale, a Tramontana je ustvrdio da Aničić uopće nije bio na tiskovnoj. Možda će cijeli proces ostati i u sjećanju zato što sudac Zlatko Kojundžić nije proveo postupak utvrđivanja vjerodostojnosti svjedočkih iskaza jer jedan je nedvojbeno lažan.
r je, između ostaloga, rekao da nikoga nije tužio dok je bio političar – gradonačelnik, a kada je postao samo sveučilišni profesor – zbog digniteta profesije ustao je tužbom. Reagirao je Crnković, ustvrdivši u svom govoru da je u sudnici političar samo Luttenberger jer je u dva navrata profesionalno obavljao dužnost gradonačelnika, te je tužio u trenutku kada više nije bio političar, što dovoljno govori o profesiji političar.
    Jelušić je pledirao na sudsku praksu od izmjena KZ-a iz 2004. godine, od kada u RH nije izrečena niti jedna kazna novinarama zbog klevete. Kako kaže, svojim prenošenjem informacija oni nemaju izravnu namjeru nikome našteti ugledu i časti, a to što političari koriste medije za međusobno prepucavanje – trebalo bi ostati u sferi politike, a ne sudnice.

B. Škorić


Povratak

AKTUALNO