hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Objavljen šesti broj »Ispod pločnika«

19.02.2009.

ZAGREB – Objavljen je šesti broj besplatnog slobodarskog dvomjesečnika »Ispod pločnika« koji se bavi aktualnom krizom kapitalizma i progovara o tome zašto ta kriza nije naša, ali niti kriza realnih potreba, već virtualne vrijednosti. Osim financijske krize, broj se bavi i sukobom na Bliskom istoku kroz opsežan razgovor s »Anarhistima protiv zida«, koji osim zajedničke borbe Palestinaca i Izraelaca protiv okupacije i segregacije tematizira i druge probleme u regiji, različite razine rasizma, te donosi jedan potpuno drugačiji pogled na temu koja se često površno provlači kroz mainstream medije.
    Broj donosi i prijevod jednog od brojnih tekstova (Beduin, uvijek! Građanin, nikada!) nastalih tijekom pobune u Grčkoj, a koji objašnjava njene uzroke, razvoj i uopće nezadovoljstvo postojećim društvom.
    Treba još spomenuti priloge raspravi o anarhističkoj organizaciji, ovaj put je predstavljen koncept grupa afiniteta, a tu je i prilog anarhističkoj povijesti kroz tekst o anarhističkoj crnoj zastavi i njenom nastanku.
    Tu su još prikazi knjiga, vijesti o slučaju francuskih aktivista protiv kojih je država krenula antiterorističkim zakonom, zatim o akcijama solidarnosti u Hrvatskoj s pobunom u Grčkoj i otpuštenim radnicima.

K. C.

Povratak

AKTUALNO