hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Najviši dometi foto žurnalizma

20.02.2009.

ZAGREB - Sto fotografija hrvatskih fotoreportera, objedinjenih u monografiji »Hrvatska novinska fotografija 2007«, izbjeglo je uobičajenu sudbinu svoga žanra - brzi zaborav. Tu su među inima nagrađeni autori Vjekoslav Skledar, Igor Kralj, Robert Anić i Luka Marotti.
Zbornik najboljih novinskih fotografija iz 2007. godine, objavljen u izdanju Press Date, predstavili su u četvrtak u Hrvatskome novinarskom društvu urednik Mario Bošnjak, predsjednik Zbora fotoreportera HND-a Siniša Hančić i povjesničar umjetnosti Želimir Koščević.
Prema Bošnjakovim riječima, u knjizi su objavljeni radovi profesionalaca, fotoreportera koji žive od fotografije, ali i za fotografiju, nastavljajući slavnu tradiciju unutar koje blistaju imena Milana Pavića, Pavla Cajzeka, braće Brkan ili Toše Dapca. Posrijedi su slike sa svojevrsnim fotoreporterskim viškom vrijednosti, »onim nečim što samo rijetkim njihovim radovima produži leptirski život na više od dana«, kazao je Bošnjak, ističući da su izabranim radovima pridodane i legende, koje ponekad predstavljaju fotoreporterovu točku na i.
S time se nije složio povjesničar umjetnosti Želimir Koščević koji smatra da fotografije nose jasnu vizualnu poruku kojom nadvladavaju tekst. »Objavljene fotke imaju takvu udarnu moć da im tekstualna proteza ne treba; ona ih opterećuje i predstavlja ekološki problem u vizualizaciji slike«, kazao je Koščević.
Publikacija HND-a, ocijenio je taj povjesničar umjetnosti, dragocjeno je svjedočanstvo o stanju hrvatskog fotožurnalizma koji ne zaostaje za standardima globalne vizualne kulture, ali nam ukazuje na nedostatak institucije koja bi na jednome mjestu čuvala, prezentirala i publicirala domaću fotografsku baštinu.
Objavljene fotografije više od godinu dana obilaze hrvatske gradove, a putujuće izložbe dosad je vidjelo više od 300.000 posjetitelja, što predsjednik Zbora fotoreportera Siniša Hančić smatra velikim uspjehom za hrvatsku fotografiju, novinstvo i likovnu djelatnost uopće.

Jelena Mandić-Mušćet

Povratak

AKTUALNO