hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Fotografija kao poruka

20.02.2009.

– Monografija »Hrvatska novinska fotografija 2007.« dragocjeno je svjedočanstvo o trenutačnom stanju fotožurnalizma u Hrvatskoj i pokazuje da on ne zaostaje za stadardima globalne vizualne kulture – kazao je povjesničar umjetnosti Želimir Koščević na predstavljanju te publikacije u četvrtak. Riječ je o monografiji 100 najboljih fotografija iz natječaja za hrvatsku novinsku fotografiju 2007. godine.
    Urednik monografije Mario Bošnjak, govoreći u ime nakladnika »Press Date«, utvrdio je da su se članovi žiriji ponajprije vodili načelom dobre fotografije za objavu u novinama, ali se otišlo i korak dalje i došlo do razine fotografija koje ipak žive nešto duže. Za same fotoreportere i njihov rad zaključio je da »oni grade lice povijesti«.
    O dokumentarnoj vrijednosti reporterske fotografije govorio je i Košćević, a za njega je fotografija ravnopravna sastavnica vizualne kulture, baš kao i slikarstvo ili kiparstvo. O fotografiji, pak, treba misli kao o poruci, a ne kao mediju, smatra Koščević.
    Predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva Siniša Hančić podsjetio je da su radovi birani po krteriju atraktivne fotografije, a ne po tome da svaki fotoreporter bude zastupljen svojim uratkom. Monografija pokazuje da fotografija napravljena bazično za novine može živjeti i u drugom formatu, a ne samo novinskom. Knjiga sadržava izbor najboljih radova fotoreportera s natječaja »Pavao Cajzek« za fotoreportera godine i natječaja »Ivan Fabijan« za najbolju fotografiju iz kulture i umjetnosti, uvršteni su i pobjednici natječaja HND-a za fotografiju godine »Nikša Antonini« i najbolji sportski fotoreporteri Hrvatskoga zbora sportskih novinara te dosadašnji dobitnici, a mnoge fotografije objavljene u toj knjizi nikada nisu objavljene u novinama.

Tihomir Ponoš

Povratak

AKTUALNO