hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Prekomandom 700 zaposlenih do uštede

03.03.2009.

ZAGREB – »U kući postoji nekih 700 ljudi, što je 25 posto otprilike, koji nisu raspoređeni na radna mjesta sukladno svojoj stručnoj spremi, nego bi trebali biti na nižim radnim mjestima«, kazao je nedavno članovima Programskog vijeća HRT-a ravnatelj HTV-a Blago Markota. Nakon što se HRT našla među javnim poduzećima koja su premijeru obećala uštede u ovoj godini, obvezavši se uštedjeti 80 milijuna kuna od čega 40 milijuna optimalizacijom radnih mjesta, čini se kako bi baš tih spomenutih 700 djelatnika moglo biti na udaru.
    – Iskreno, meni ta optimalizacija nije jasna, pa samim tim ni to kako se misli uštedjeti tih 40 milijuna kuna na radnim mjestima – priznaje tako Željko Valčić, predsjednik ogranka Sindikata novinara RH na HTV-u.
    Sindikalisti, koji uzgred budi rečeno, nikakav konkretan plan reorganizacije još nisu vidjeli, stoga nestrpljivo iščekuju slijedeći tjedan i sastanak s Upravom.
   
Korjenita reorganizacija
Nakon sastanka moglo bi se znati da li se pod optimalizacijom sindikatima proturila i nova sitematizacija radnih mjesta koja bi jedina mogla natjerati zaposlenike na rad na niže rangiranim radnim mjestima. Treba očekivati mukotrpno pregovaranje Uprave i sindikata, ali ne i uštede u ovoj godini, baš kao što je teško vjerovati da će HRT ove godine uštedjeti puno stimuliranjem prijevremenog odlaska u mirovinu onih 475 zaposlenika koji bi u slijedećih pet godina trebali po zakonu ići u mirovinu.
    Glasnogovornik HRT-a Janos Romer prije svega će istaknuti kako planirana ušteda nije direktni rezultat »premijerovog poziva da se štedi«, nego je sastavni dio plana HRT-ovog poslovnog vodstva za njihov četverogodišnji mandat od 2007. godine.
    – HRT je u procesu korjenite reorganizacije koja treba dovesti do racionalizacije proizvodnje i rezultirati jeftinijim i opsežnijim proizvodom bez pada njegove kvalitete. Promjene će biti sveobuhvatne i temeljite i svakako će uključivati smanjenje broja zaposlenih, redovnim ili prijevremenim odlaskom u mirovinu, uz blokadu novog zapošljavanja, poručuje Romer.
   
Trećina za promjene
Romer ističe i kako dosadašnji kontakti pokazuju da su sindikati na HRT-u svjesni potrebe za promjenama, baš kao i zaposlenici koji su se za internog istraživanja izjasnili za promjene. No, činjenica je i to da je sindikata koji djeluju na HRT-u čak devet, baš kao i to da je internom istraživanju pristupilo niti trećina od 3.622 zaposlena.
    – Nitko na HRT-u, tko se odgovorno odnosi prema poslu, ne treba se plašiti promjena, ali posve je jasno i to da netko tko ne može odgovoriti na zahtjeve tih promjena i zato promijeni radno mjesto na »hijerarhijski niže«, ne može biti plaćen koliko je bio plaćen na starom radnom mjestu, zaključuje Romer.
    Udara na 700 »krivo« raspoređenih će dakle biti. Pitanje je samo po kojim kriterijima. Bit će zanimljivo vidjeti je li prekomandom zasluženo radno mjesto primjerice dobila i djelatnica informativne redakcije koja je ovih dana priupitala kolege »koje je Koreje predsjednik Pjongjang«!

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO