hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Što kriju Roglić, Mijić i Jakšić?

13.03.2009.

Predsjednik Upravnog vijeća županijske Lučke uprave Jerko Roglić predložio je da se novinarima zabrani prisustvovanje sjednici Upravnog vijeća koja se održavala u srijedu u zgradi Županije.

Prema dnevnom redu trebalo se raspravljati o usvajanju financijskog izvješća te ustanove za prošlu godinu, koje hitno mora biti dostavljeno Državnoj reviziji i Ministarstvu financija, o problemima knjiženja 1,3 milijuna kuna, za koje uopće ne postoje dokumenti, te o javnoj nabavi po lukama, kako je naložila Državna revizija, jer su svi ugovori o uslugama po lukama od 1. siječnja ove godine nevažeći, zbog čega sada rade izvan zakona.

Neizglasavanje Roglićeva prijedloga za zatvaranje sjednice za javnost toliko ga je razbjesnilo da je vikao kako je “on glavni”, te je pozvao zaštitara kojemu je naložio da odmah pozove policiju želeći da oni izbace autoricu ovog teksta. Zatim je otišao sa sjednice prije dolaska policajaca.

Za prijedlog da sjednica bude zatvorena za javnost, ruke su digli Roglić te član Vijeća Mate Mijić, ali i bivši član Mate Jakšić, kojega je v.d. ravnatelja Igor Pupić Marijan smijenio zbog sukoba interesa, jer je još donedavno bio 100-postotni vlasnik te je još uvijek direktor tvrtke koja radi poslove za Lučku upravu, a što je od 1. siječnja zabranjeno antikorupcijskim mjerama koje je donio Zakon o javnoj nabavi. Tada je Roglić ispružio prst prema autorici ovog teksta i viknuo: “Van”.

Član Vijeća Hrvoje Tomasović upozorio je Roglića da prijedlog nije izglasan jer nema potrebnu natpolovičnu većinu glasova svih članova Vijeća. Zatim je trojac zbog toga počeo prijetiti Hrvoju Tomasoviću, a koristili su i pogrdne riječi.

Roglić je vikao da je “on glavni”, Mijić i Jakšić su potom kazali da ubuduće nemaju ništa protiv da novinari prisustvuju sjednicama uz prethodnu najavu, a zatim su s Roglićem otišli sa sjednice. Bila je to druga zaredom sjednica Upravnog vijeća županijske Lučke uprave s koje su njih trojica otišla.

Sa prethodne od 26. veljače ustali su nakon što su također glasali da sjednica bude zatvorena za javnost, no taj put ne zbog novinara, nego stručnog savjetnika koji je zaposlenik te ustanove.

T. Gattin Zebić

Povratak

AKTUALNO