hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Cirkus oko čovjeka-ministra Bajsa

17.04.2009.

RIJEKA – Cijelom cirkusu oko (ne)odlaska ministra turizma Damira Bajsa sa sadašnje funkcije jučer je »šlag na tortu« dodala neprimjerena podrška Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Naime, na adresu Vlade, odnosno predsjednika Ive Sanadera, jučer je u ime Zbora upućeno pismo podrške Damiru Bajsu, no na kojem su bila potpisane samo predsjednica Zbora Tina Eterović Čubrilo i tajnica Sanja Plješa. U pismu se tako navodi kako je hitnom konzultacijom članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) odlučeno kako se jednoglasno (?!) daje potpora ministru turizma budući da je riječ o »čovjeku-ministru koji je ostvario savršenu komunikaciju s novinarima, turističkim djelatnicima i u kratkom vremenu savladao turističku problematiku na način osobe koja živi sa turizmom, a ne samo kao političar«.
    U nastavku se navodi kako se potpori priključuju i turistički novinari koji nisu članovi Zbora turističkih novinara HND-a te se ističe nada da će želje i planovi ministra Damira Bajsa te potrebe hrvatskog turizma u ovim kriznim vremenima biti prepoznate od strane članova hrvatske Vlade kao i osobno predsjednika Vlade.
    Slučaj svrstavanja uz nekog ministra bez presedana, vrlo je brzo izazvao nevjericu kolega, kao i samog vrha Novinarskog društva. Zdenko Duka, predsjednik HND-a jučer je slučaj ocijenio posve neprimjerenim.
    – Hrvatsko novinarsko društvo je izričito protiv ovakvog izražavanja stava, a i vrlo je diskutabilno tko stoji iza toga, obzirom na samo dva potpisa. Nikad se nismo svrstavali ni na taj način miješali u politiku – rekao je Zdenko Duka dodajući kao su se novinari javljali u HND tijekom dana ograđujući se od ovog istupa. Za komentar pisma koje i nema memoranduma HND-a, kontaktirali smo i predsjednicu Zbora koja je pojasnila kako je pismo trebalo biti moralna podrška ministru.
    U stavu da ovakvom svrstavanje uz bilo kojeg političara, bez obzir koliko ga se cijeni ili ne, u novinarstvu nema mjesta, pridružuju se i turistički novinari Novog lista.

A. Juričić

Povratak

AKTUALNO