hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Treba biti na pravom mjestu u pravo vrijeme

16.05.2009.

PULA -

Duško Marušić Čiči, fotoreporter Večernjeg lista iz Pule, autor je pobjedničke fotografije u kategoriji »Događaj« nagrade »Hrvatska novinska fotografija« koju dodjeljuje Zbor fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva. Marušić je nagrađen za fotografiju gorućeg turskog tankera »UND Adriyatik« koji se zapalio početkom veljače prošle godine kraj obale Istre.
- Fotografiju nije bilo teško napraviti jer je događaj bio interesantan i dramatičan sam po sebi, a nas je zapravo bilo samo strah hoće li sve otići u zrak. Na meni je bilo samo »okinuti« u pravom trenutku, a za to treba imati dobro oko. Zadovoljan sam što je međunarodni stručni žiri to prepoznao, izjavio je Marušić za naš list.
Dodao je da mu je nagrada bitna jer je ona ujedno i priznanje njegovog tridesetogodišnjeg rada.
- Trebam napomenuti da u našem poslu veliku ulogu ima i sreća, jer možeš biti najveći genijalac za fotografiju na svijetu, ali ako nisi na pravom mjestu u pravo vrijeme ništa se neće dogoditi, zaključio je Marušić.
Nagradu »Pavao Cajzek« u kategoriji »Svakodnevni život« dobio je Božo Vukičević, fotoreporter magazina Otvoreno more iz Splita, za fotografiju predsjednika Stjepana Mesića u moru, koja je ujedno izabrana za fotografiju godine. Pobjednik u kategoriji »Reportaža/kolekcija« je Željko Lukunić, fotoreporter 24 sata iz Zagreba, za reportažu o dolasku američkog predsjednika Georgea W. Busha u Zagreb. Nagradu »Ivan Fabijan« u kategoriji »Portret, kultura i umjetnost« dobio je Matko Stanković, fotoreporter tjednika Gloria iz Zagreba, za portret američkog glumca Kevina Spaceyja tijekom posjeta Dubrovniku. Pobjednik u kategoriji »Sport« je također Stanković za fotografiju hrvatskih plivača Draganje i Kožulja u zajedničkim pripremama s plivačima drugih nacionalnosti za Olimpijadu u Pekingu.
Izbor za »Hrvatsku novinsku fotografiju« obavio je međunarodni stručni žiri, a ove su ga godine činili Zijah Gafić, dokumentarni fotograf iz Getty imagesa, Wade Goddard, voditelj galerije War Photo Limited te Bela Szandelsky, fotoreporter Associated Pressa. Na natječaj se prijavilo 87 autora s 1.005 fotografija, koji su predstavljali 15 tiskanih medija, četiri fotoagencije i jedan internetski portal.

B. Vincek

Povratak

AKTUALNO