hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

General Gotovina traži podizanje optužnice protiv novinara Malića i Jutarnjeg lista

31.05.2009.

Obrana generala Ante Gotovina zatražila je u subotu od sudskog vijeća pred Međunarodnim sudom u Haagu podizanje optužnice protiv novinara Gordana Malića i Jutarnjeg lista zbog nepoštovanja Haaškog tribunala.

“Zbog iznesene laži na račun generala Gotovine u Jutarnjem listu od 29. i 30. svibnja 2009. godine, general Gotovina traži da Haaški sud optuži i kazni Malića i Jutarnji zbog ometanje pravde pred ICTY-jem”, navodi se u e-mail poruci što ju je Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine, poslao Slobodnoj Dalmaciji.

U privitku te poruke nalazi se i zahtjev, na engleskom jeziku, odvjetnika generala Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka da Haaški sud pokrene proces protiv Malića i Jutarnjeg lista.

Podsjetimo, Gordan Malić je u Jutarnjem listu 29. svibnja objavio članak u kojem je ustvrdio kako je Odjel za suradnju s Haagom Ministarstva pravosuđa sastavio tajno izvješće koje je poslao Haaškom sudu i predstavio diplomatskim predstavnicima u Hrvatskoj.

Na početku tog članka se citira dio izvješća u kojem se tvrdi da je dio topničkih dnevnika iz Ministarstva obrane otuđio general Gotovina, zajedno sa svojim odvjetnikom Marinom Ivanovićem. Istog dana je Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, održao press-konferenciju na kojoj je demantirao navode Jutarnjeg lista.

“Unatoč tome, idućeg dana, 30. svibnja, Malić i Jutarnji list objavili su još jedan članak u kojem tvrde da su točno izvijestili o sadržaju tajnog izvješća. Malić i Jutarnji list i dalje tvrde da je Hrvatska u tajnosti izvijestila sudsko vijeće da je general Gotovina navodno ukrao topničke dnevnike ili sudjelovao u njihovu uništenju”, stoji u prijedlogu.

Sada se odvjetnici Gotovine pozivaju upravo na izjave Šimonovića i traže od suda da istraži navode Malića i Jutarnjeg, te ako se ispostavi da su navodi točni (što obrana Gotovine demantira), da kazne Malića i Jutarnji “zbog nepoštovanja tajnosti izvješća”. A ako se pokaže da ti navodi nisu točni, da se onda Malića i njegov list kazni zbog laži. Komentirajući tvrdnje i zahtjeve odvjetnika Gotovine, ali i ministra Šimonovića, Gordan Malić nam je rekao kako je imao uvid u dio tajnog izvješća Ministarstva pravosuđa koji govori o topničkim dnevnicima.

 - U članku nisam citirao doslovno tekst izvješća, nego smisao teksta, a istinitost izvješća sam provjeravao kod dva izvora, od kojih mi je jedan potvrdio, a drugi u Ministarstvu pravosuđa nije htio demantirati, nego mi je samo rekao da to ne bi bilo dobro sada objavljivati, rekao nam je Malić.

Dodao je kako Državno odvjetništvo RH sudski goni Marina Ivanovića zbog utaje dijela topničkih dnevnika, te da je Ivanović na sudu rekao kako je te dokumente dao Mišetiću.

 - Čini se da je i iz toga jasno da su dokumenti završili kod Gotovine. No, sramotno je ponašanje Vlade koja se valjda prepala da će objavljivanje dijela tajnog izvješća odmoći HDZ-u na izborima, kaže Malić.

‘Ometanje pravde’

“Malić i Jutarnji list ometaju pravdu objavljivanjem lažnih navoda. I Malić i Jutarnji list priznaju da su svjesni da izvješće ima povjerljivi status”, ističe se dalje u prijedlogu. “Objavljujući lažne, klevetničke i zlonamjerne tvrdnje o generalu Gotovini i uz to tvrdeći da su one navedene u tajnom izvješću, Malić i Jutarnji list prisilili su Hrvatsku i generala Gotovinu da priznaju postojanje tajnog izvješća i da o njemu raspravljaju u javnosti, čime je došlo do ometanja pravde”, tvrdi Gotovinin odvjetnik.

Povratak

AKTUALNO