hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Tužiteljstvo za ratne zločine istražuje hrvatske i srbijanske novinare

08.06.2009.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo je istragu protiv bivših i sadašnjih novinara te urednika srbijanskih dnevnih novina Večernje novosti i Politika kao i RTS-a za koje se sumnja da su huškali na rat i zločine. Kako doznaje srbijanski Press, proces se ne odnosi samo na medije u Srbiji nego i na medije u BiH i Hrvatskoj.

Slijedi analiza tekstova

Nije precizirano o kojim medijima i tekstovima se konkretno radi, no glasnogovornik Tužiteljstva Bruno Vekarić potvrdio je za Press kako je angažirana "ekipa novinara" koja analizira tekstove i emisije koje su navodno poticali ne zločine.

- Po našoj procjeni, ima stvari iz medija koji su inicirali neke zločine, ali u cilju istrage još ne možemo govoriti o kojim tekstovima i medijima je riječ - rekao je Vekarić.

Predsjednica UNS-a (Udruženje novinara Srbije) Ljiljana Smajlović izjavila je za Press kako je nesporno da je devedesetih godina u svim državama Jugoslavije bilo novinara i medija koji su poticali na rat.

- Ako Tužiteljstvo misli da nekoga može strpati u zatvor za ta djela, ne razumijem zašto je ovako dugo čekalo. Pratila sam rad međunarodnih sudova i znam da je prag za dokazivanje medijskog zločina vrlo visok - rekla je Smajlovićeva.

Protiv medijske hajke

Naglasila je kako je protiv nove medijske hajke jer u srbijanskoj vladi sjede političari koji su poticali i nagrađivali nemoral.

Bivši ratni izvjestitelj i urednik RTS-a Miodrag Popov kaže da je ponosan na sve što je radio, te da jedva čeka da se otvori ta priča.
- Moj jedini motiv bila je istina o tim ratovima i na tome sam bazirao sav svoj rad - rekao je Popov. Bivša novinarka RTS-a Milijana Baletić rekla je da ona nema ništa protiv istrage.

(ič)

Povratak

AKTUALNO