hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Od gradonačelnika ni traga ni glasa

01.07.2009.

ZAGREB – Točno mjesec dana otkad je osvojio četvrti uzastopni gradonačelnički mandat, Milan Bandić nije donio nijednu javnu odluku, a još uvijek nije poznato na koji će se način mediji informirati o radu gradske uprave nakon što je izmjenama zakona ukinuto Poglavarstvo.
    U proteklih devet godina koliko SDP vlada Zagrebom, Poglavarstvo se u pravilu sastajalo jednom tjedno, novinari su sjednice mogli pratiiti uživo i nakon svake je bilo predviđeno petnaestak minuta za pitanja o netom donesenim odlukama: zamjenama zemljišta, kapitalnim projektima, gradskim donacijama i svim potezima koji su tražili dodatno razjašnjenje.
   
Preselile ovlasti

No, otkad je novim zakonom Poglavarstvo raspušteno, a njegove se ovlasti preselile u ured gradonačelnika, ne zna se koliko će često Bandić organizirati susrete s medijima i hoće li rad gradske uprave biti pod javnom lupom jednako kao i dosad. Koliko god je bilo okapanja i nesporazuma na relaciji Bandić– novinari, kritika da je zagrebačka vlast hermetična prema javnosti i nije bilo, jer su svakotjedne otvorene sjednice Poglavarstva bile jamac da se gradske odluke ne donose »ispod stola«. Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić tvrdi da nema razloga za zabrinutost, jer je u planu da i ubuduće Bandić novinarima povremeno daje priliku za pitanja.
   
Jelušić: Ništa se ne mijenja

– Poglavarstvo jest ukinuto, ali nam je u interesu da javnost i dalje prati naš rad. Ništa se po tom pitanju neće mijenjati, tvrdi Jelušić.
    Ipak, čitavi lipanj ne govori tome u korist: gradonačelnikova glasnogovornica Iva Mia Erak cijelo je vrijeme na godišnjem odmoru, dok Bandić nakon dugo vremena po nekoliko dana izbiva iz metropole. Proteklog je tjedna bio na vikend turi po Bosni i Hercegovini, samo jučer je obišao Vukovar i Koprivnicu, što se sve učestalije ocjenjuje kao ispitivanje terena i pulsa građana po pitanju njegove predsjedničke karikature. No, gradonačelnikovi najbliži suradnici oštro odbacuju špekulacije da su ambicije predsjedničke, iako vjeruju da je jedini koji bi mogao ugroziti eventualnu kandidaturu Ive Sanadera. Istraživanje šansi u mogućoj utrci za mjesto na Pantovčaku koje je nedavno naručio, govori da Bandiću predsjednička ambicija i nije strana, ali bi tada vjerojatno došlo do raskola u SDP-u koji je već istakao kandidature Ive Josipovića i Ljube Jurčića.

Sužen manevarski prostor
   
    Prema novom zakonu o lokalnoj samoupravi, ured gradonačelnika mora dobiti potvrdu od Gradske skupštine kod svih odluka koje prelaze milijun kuna. Kako u skupštini sjede SDP-ovi vijećnici iz struje sklone Zoranu Milanoviću, vjeruje se kako je Bandiću, usprkos lakoj izbornoj pobjedi, značajno sužen manevarski prostor. Stranački šef Zoran Milanović u javnost odašilje poruke o stranačkoj slozi, iako je jasno da je postavljanjem svojih kadrova u skupštini naumio ograničiti ovlasti najvećeg suparnika, koji i ne krije da nimalo ne cijeni Milanovićev politički autoritet.

Branimir Zekić

Povratak

AKTUALNO