hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Obrazovanje »novog tipa novinara«

07.07.2009.

SPLIT - U splitskom HNK, predsjednik Uprave LPH Ninoslav Pavić proslavio je dobivanje dopusnice za Medijsko sveučilište u Splitu. Iako se o projektu novog studija u Splitu šuškalo pa sve palo u zaborav, brzinsko uručenje dopusnice privatnoj visoko obrazovnoj ustanovi od bivšeg ministra Dragana Primorca pobudilo je veliko zanimanje, no nije donijelo puno novih detalja. Ninoslav Pavić osnivanje studija pravda nedostatkom novinarskog kadra, no nitko ne može decidirano reći kada će taj kadar postati upotrebljiv i tko će do tada raditi. Ono što se za sada zna jest da će preddiplomski studij imati smjerove novinarstva, medijskog dizajna i poslovanja te menadžmenta u medijima, a diplomski – odnose s javnošću i poslovnu ekonomiju. Na svaki smjer će se upisivati oko 25 studenata stipendiranih od medijskih kuća, koji će se obrazovati u 'novi tip novinara' i biti sami sebi lektori, redaktori, fotografi i web dizajneri. A tko će biti rektor studija, tko su profesori i gdje će se odvijati 'visoko obrazovni sustav kakav kod nas nije viđen', a iz kojeg će izlaziti novinari tipa 'one man show' – to se još ne zna. Najavljeno je, međutim, partnerstvo s novinarskim studijem Univerziteta na Floridi i s Vesalius College iz Bruxellesa i suradnja sa više hrvatskih sveučilišta.

    – Za dopusnicu smo se borili 4 godine i prošli smo težak put. Za nas koji radimo u medijskoj industriji ovo je veliki događaj, jer dosad smo bili osuđeni na ljude koji dolaze s fakulteta društvenih znanosti koji ne posjeduju i ne razvijaju znanje i vještine koje se traže u suvremenom novinarstvu, kazao je Pavić.
    . Uručujući dopusnicu Dragan Primorac podržao je novi studij, no njegovo obraćanje javnosti zvučalo je gotovo kao oproštajni govor u kojoj je kroz statistiku dao kratki presjek rada rada Ministarstva za njegova mandata.

Radite od osam do osam

Na novinarski upit kako zadržati posao u današnjim vremenima, Ninoslav Pavić je odgovorio:

– Radite od 8 ujutro do 8 navečer, svakodnevno isporučite barem 6 kartica kvalitetnog teksta i javite se na četrdesetak telefonskih poziva, a na kraju radnog vijeka – legnite ispod mosta i pokrijte se novinama za koje ste radili.

Vesna BOŽANIĆ SERDAR

Povratak

AKTUALNO