hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

NUNS: Kazniti četnika Vučinića zbog prijetnji

30.07.2009.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je u srijedu da policijska i pravosudna tijela hitno kazne Sinišu Vučinića zbog njegovih izravnih prijetnja smrću novinaru tjednika »Vreme« Milošu Vasiću i predsjedniku Socijaldemokratske unije (SDU) Žarku Koraću.

Samozvani četnički vojvoda odavno je prekoračio granicu civilizirana ponašanja, a pismom koje je uputio listu 'Glasu srpske' i tjedniku 'Vreme', u kojem se hvali da je ubio Zorana Đinđića i da će ubiti i Miloša Vasića i Žarka Koraća, definitivno je zavrijedio pozornost policije i državnog odvjetništva, navodi se u priopćenju NUNS-a.

Vučinić, kontroverzni srbijanski državljanin podrijetlom iz Trebinja, koji je, po navodima medija, član Srpske radikalne stranke i predsjednik na srbijanskoj sceni potpuno minorna Srpskog pokreta socijalista, uz to i samozvani četnički vojvoda, izazvao je pozornost javnosti nedavnom najavom o osnivanju srpskog četničkog pokreta Republike Srpske.

Kako dodaju iz novinarske udruge, Vučiniću je »očito toliko stalo do javne pozornosti« da mu napokon treba udovoljiti javnim izricanjem primjerene »nagrade«, po zasluzi i zakonu.

Kako prenose mediji, samozvani četnički vojvoda Siniša Vučinić uputio je prijetnju smrću novinaru Milošu Vasiću u kojoj tjedniku »Vreme« najpre izražava sućut u povodu »prerane Vasićeve smrti«, a potom kaže i da će Vasić završiti kao ubijeni srbijanski premijer Zoran Đinđić.

U pismu koje je, kako se dodaje, uputio banjolučkom »Glasu srpske« i beogradskom tjedniku »Vreme«, Vučinić se hvali da je pridonio ubojstvu Zorana Đinđića i navodi da će »kako je ubio Đinđića, tako ubiti i Miloša Vasića i Žarka Koraća«.

Reagirajući na Vučinićevu prijetnju, Vasić je u izjavi za B92 naveo kako je nadležna tijela obavijestio o dobivenim pismima, dodavši kako ne shvaća ozbiljno ništa što Vučinić radi ili govori.

Predsjednik SDU-a Žarko Korać kazao je novinarima u parlamentu kako misli da državna tijela neće reagirati na prijetnje smrću koje je Vučinić uputio njemu i Vasiću, podsjetivši kako mu je već više puta prijećeno smrću te da država nije reagirala.

Dodao je kako bi posebni državni odvjetnik za organizirani kriminal trebao ispitati Vučinića u povodu navoda da je sudjelovao u Đinđićevu ubojstvu.

Po riječima glavnog i odgovornog urednika »Vremena« Dragoljuba Žarkovića, od redakcije tog tjednika odvjetništvo je danas zatražilo dokumentaciju koju posjeduje, brzojav sućuti te Vučinićevo prijeteće pismo poslano Vasiću.

Prijetnje Vasiću i Koraću su osudili Liberalno-demokratska partija (LDP) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koje su u priopćenjima zatražile da ministarstvo unutarnjih poslova pokrene istragu, kao i odlučnu reakciju nadležnih te »primjerenu kaznu« za Vučinića. (Hina)

Povratak

AKTUALNO