hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HND: Kosor kriva za otkaz snimatelju

01.08.2009.

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na sada već slučaj "problematične" majice, koja je u četvrtak na sjednici Vlade uvrijedila premijerku Jadranku Kosor. Podsjetimo, snimatelj Ivan Cvirn odjenuo je majicu na kojoj je na engleskom jeziku pisalo "Ne treba mi seks, vlada me j... svaki dan", na što je na samoj sjednici reagirala premijerka, da bi koji sat kasnije RTL televizija, za koju
je Cvirin snimao, promptno raskinula s njim suradnju. U priopćenju što ga potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka, apelira se na Upravu RTL-a da Cvirina vrati na posao, baš kao što se ističe koliko je pogrešno kada premijerka tretira novinare kao goste u Banskim dvorima.

Novinari nipošto ne mogu biti gosti u Banskim dvorima, nisu oni tu u privatnom posjetu, nego dolaze izvještavati s Vladinih sjednica. Iz riječi Jadranke Kosor moglo bi proizići da je samo njezina dobra volja što novinare uopće pušta unutra pa i to da ih više neće puštati ako ona nalazi da nisu poželjno odjeveni, kao da su Vladine prostorije njezina privatna kuća. Reagiranje Jadranke Kosor je jasan pritisak na medije i rezultiralo je, kako vidimo, otkazom našem kolegi - kaže se u priopćenju HND-a. Bilo bi najbolje da su premijerka i ministri slogan jednostavno prešutjeli te da se Vlada zaokupi bavljenjem istinskim problemima - poručuju iz HND-u. Da je Jadranka Kosor reagirala krivo smatra i psihologinja Mirjana Krizmanić.

Ništa uostalom nije krivo rečeno, jer Vlada koja izdaje nalog za naplatu poreza i prije nego što je izglasala taj zakon ne radi ništa drugo nego to što je pisalo na majici - kazuje Krizmanić.

S.Pavić

Vlada je jučer priopćila da odbacuje insinuacije HND-a i dijela medija da je jučerašnja reakcija predsjednice Vlade Jadranke Kosor "na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije". Nitko iz Vlade RH nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju, ističe se u priopćenju. U priopćenju stoji kako je, unatoč negodovanju članova Vlade, premijerka omogućila snimatelju da profesionalno obavi svoj posao.(H)

 

Povratak

AKTUALNO