hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinar NYT-a oslobođen u dramatičnoj akciji

10.09.2009.

Reporter »New York Timesa« koji je otet prošlog tjedna oslobođen je u srijedu u jutarnjim satima nakon dramatične akcije spašavanja u kojoj je život izgubilo nekoliko osoba.
Novinara Stephena Farrella spasili su pripadnici NATO-ovih snaga, potvrdilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. U oružanom sukobu s talibanima tijekom akcije spašavanja život je izgubio i pripadnik britanskih komandosa, o čemu su odmah obaviješteni članovi njegove obitelji. U sukobu su život izgubile jedna žena i dijete, rekao je Abdel Wahid Omar Khil, guverner distrikta Kunduzu u kojem se odvijala akcija spašavanja.
Farrell je izjavio kako je smrtno stradao i novinar Sultan Munadi koji je radio kao prevoditelj. Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je samo jedna osoba spašena. Novinari su oteti u subotu tijekom praćenja NATO-ovih zračnih napada na talibane u sjevernom dijelu Kunduza u kojima je poginulo najmanje 90 ljudi.
Vodeći svjetski mediji poput CNN-a i »New York Timesa« nisu objavili informaciju o otmici novinara iz sigurnosnih razloga. »Bojali smo se da bi medijska pozornost podigla temperaturu i povećala rizik za zarobljenike«, izjavio je Bill Keller, izvršni urednik »New York Timesa«.
Stephen Farrell, koji je za »New York Times« počeo raditi prije dvije godine, bio je otet i 2004. godine u iračkom gradu Falluji dok je radio za novine »London Times«.
Farrell je drugi novinar »New York Timesa« koji je otet u Afganistanu ove godine. U lipnju je ista sudbina zadesila njegovog kolegu i dobitnika Pulitzerove nagrade, Davida Rhoda koji je otet s afganistanskim kolegama u Kabulu, no uspjeli su pobjeći.

Ida Alić

Povratak

AKTUALNO