hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

HTV-ova četvorka dobila opomene pred otkaz

04.11.2009.

Novinari HRT-a Lela Knežević, Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber dobili su opomenu pred otkaz zato što su glavnog ravnatelja nacionalne televizije Vanju Sutlića optužili da je njihovu kolegicu Ivanu Dragičević Veličković nazvao 'četničkom kurvetinom'.

Čelništvo HRT-a očito je pod pritiskom medija, sindikata i javnosti, a vjerojatno i premijerke Jadranke Kosor odlučilo ublažiti sankcije i odustalo od izvanrednog otkaza kao korektivnog sredstva. Na stranu novinara stala je čak i Sutlićeva bliska suradnica Hloverka Novak Srzić.

Na ove opomene novinari nemaju pravo žalbe te odluka nije podložna kontroli.

Njihov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da na HRT-u nisu proveli nikakav postupak, već su odluku o opomeni pred otkaz donijeli jednostavno na temelju Sutlićevih iskaza.

Dodao je kako će zatražiti pomoć i upozoriti na ono što radi čelništvo javne televizije.

Podsjetimo, Sutlić je novinare nakon izbijanja skandala optužio za klevetu ustvrdivši da lažu i najavio sankcije za njih. Međutim, u službenom priopćenju za medije kasnije se pokušao ograditi od najavljenih otkaza. Ustvrdio je kako ih on nije tražio jer je osobno protiv njih, no i da na konačan ishod ne može utjecati budući da se radi o internom procesu, koji on ne vodi.

Novinarima su čelni ljudi HRT-a zamjerili što slučaj nisu prijavili pismenim putem unutar kuće, nego su 20 mjeseci kasnije s njime izišli u javnost. Prodanović je, međutim, objasnio je da su oni u protekloj godini o svemu informirali nadređene osobe.

Sam vrh državne vlasti zatražio je od Sutlića da ili hitno sredi stanje u TV kući ili da sam do četvrtka, 5. studenoga, dan prije sjednice Programskog vijeća HRT-a, podnese ostavku. Jadranka Kosor Sutlića je prije nekoliko dana zbog toga čak pozvala k sebi na razgovor.

Povratak

AKTUALNO