hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kosorica šalje inspektore u Večernji list

13.11.2009.

„U vezi navoda o nezakonitostima u primjeni propisa iz područja radnih odnosa, kao i neplaćanja poreza i doprinosa, zatražili smo odgovarajuću kotrolu Državnog inspektorata i Porezne uprave“, odgovoreno je iz ureda premijerke Jadranke Kosor na podnesak novinara i uprave Večernjeg lista. Obje su se strane obratile premijerki zbog otkaza četvorici fotoreportera Večernjeg lista, koje Sindikat novinara Hrvatske smatra nezakonitim. U znak prosvjeda, skupina novinara Večernjeg lista održala je u četvrtak ispred svoje redakcije desetominutni skup, kojem se pridružio i Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

Prekinuti pregovori

Premijerka je predložila Sindikatu novinara Hrvatske i HUP-ovoj Udruzi izdavača da „što je prije moguće zaključe nacionalni kolektivni ugovor“.
Kućni kolektivni ugovor dosad je potpisan u desetak redakcija, mahom dnevnih listova, a u ostalim redakcijama novinare bi trebao štititi nacionalni kolektivni ugovor. Pregovori između novinara i poslodavaca traju već šest godina, pri čemu godinu dana kontakta nije bilo. Pregovori o ugovoru praktično su završeni, osim pet otvorenih pitanja koja se tiču novca. Konkretno, sporni su izračun osnovice plaće, napredovanje po godinama i iskustvu, te 40-satni radni tjedan u pet dana rada. U jednom je trenutku dio izdavača bio spreman potpisati sindikalne prijedloge, ali se od toga ipak odustalo. Potom je od pregovora htio odustati sindikat, a prije mjesec dana pregovori su ipak nastavljeni.
„Iako nam politika ne smije rješavati odnose u struci, impuls premijerke Kosor prema poslodavcima je dobrodošao. Drago mi je što i političari vide da se problemi moraju rješavati odnosom poslodavca i sindikata“, komentirala je Gabriela Galić, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.
„Ako je poslodavcima doista stalo, mi možemo vrlo brzo, za mjesec ili dva, dovršiti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru. Nadam se da krajem mjeseca nastavljamo pregovore, a tada ćemo vidjeti ima li dobre volje za rješavanje tog pitanja“, kaže Galić.
Marijan Beljan, član Uprave Glasa Slavonije i predsjednik Udruge izdavača, kaže da su upravo prije nekoliko mjeseci, neovisno o apelu Jadranke Kosor, intenzivirani pregovori. Napominje da su sindikati i poslodavci u Njemačkoj o nacionalnom kolektivnom ugovoru pregovarali punih 12 godina.

Opravdani razlozi

„Kod nas je puno teže jer postoji poprilična zakonska neuređenost i neusklađenost. Osim toga, u nacionalni granski ugovor trebaju se ugraditi specifičnosti novinarstva, te minimalna prava i obveze, dok su materijalna prava više vezana uz kućne ugovore“, napominje Beljan.
Helmut Bračun, član Uprave Večernjeg lista, kaže da „svaka odgovorna Uprava mora učiniti sve kako bi u današnjim izuzetno teškim poslovnim okolnostima osigurala opstanak tvrtke na tržištu, a time i čim većeg broja radnih mjesta u budućnosti“.
„Kada ne bi postojali poslovno opravdani razlozi za četiri otkaza zbog kojih je organiziran prosvjed, onda oni sigurno ne bi bili uručeni. Sindikati tvrdeći drugačije zatvaraju oči pred gospodarskom realnošću.
Kolektivni ugovor koji naši radnici imaju garantira im razinu prava i financijskih povlastica kakvu nemaju novinari ni jedne druge redakcije. Prosječna je bruto plaća novinara u Večernjem listu 15 tisuća kuna, regres isplaćen i ove teške godine bio je 1650 kuna, a bruto božićnica 8000 kuna“, zaključuje Bračun.

Saša Paparella
Igor Medić



Povratak

AKTUALNO