hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Nakon protežiranja Vidoševića u Dnevniku, Novak Srzić zabranila uvozne ankete

18.11.2009.

Index.hr

"DRAGI gledatelji, dužni smo vam jednu ispriku. Jučer smo objavili krive rezultate ankete popularnosti predsjedničkih kandidata", tako je sinoć u središnjem Dnevniku Zoran Šprajc počeo ispriku, za koju mnogi tvrde da je riječ o protežiranju predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića.

Vidošević šiša Bandića

Ispravak je bio jer su dan prije u središnjem Dnevniku, zamijenili imena Milana Bandića i Nadana Vidoševića. Urednik Šprajc naglasio je kako je to krivo, jer je eto, Vidošević puno popularniji od Bandića, a i po toj anketi ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora.

Afera je ispala zbog toga jer je navodno sve to bilo pomno isplanirano, kako bi se dobilo dodatno vrijeme u središnjem Dnevniku te promoviralo predsjedničkog kandidata Vidoševića. Štoviše čini se da je spornu anketu, koja se pojavila na HTV-u naručio nitko drugi nego Hrvatska gospodarska komora. Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić koju mediji uz urednicu Dijanu Čuljak Šelebaj vežu uz kampanju Milana Bandića, odmah je "naredila" ukidanje anketa na HTV-u te najavila i sankcije za odgovorne.

Od sada naručejemo vlastite ankete

Dio ovih navoda i službeno nam je potvrđen od strane glasnogovornika HTV-a Janosa Roemera.

"Za sada nema nikakve 'zabrane anketa na HTV-u' to bi uostalom bilo kontraproduktivno u vrijeme izbora, zar ne? Stvar je samo u tome da je dogovoreno da će se objavljivati samo one ankete koje HRT naručuje, a ne prenositi istraživanja koja je netko radio za neku treću svrhu", kaže nam Roemer objašnjavajući situaciju na Prisavlju. Vezano za sinoćnji incident oko Vidoševića, Roemer je bio puno općenitiji.

"Što se tiče odgovornosti, općenito Vam mogu reći da se eventualna odgovornost nekog zaposlenika za pogrešku utvrđuje internim procedurama na temelju kojih nadležni rukovoditelj donosi odluku", naglasio je Roemer za Index.

Novak-Srzić: Neke su ankete manje relevantne

U razgovoru za Index, Novak Srzić kaže kako HTV želi u budućnosti izbjeći ovakve situacije jer postoji niz anketa i kuća koje rade ankete pa postoje i one koju su relevantne i manje relevantne te se otvara širok prostor manipulacijama. Što se tiče slučaja od sinoć, Novak Srzić kaže kako je riječ o grešci grafičkog odjela.

"Zatražili smo očitovanje grafičkog odjela kako je moglo doći do greške. Dan prije objavili smo krivu anketu, a naravno da su dan kasnije tražili ispravak čemu je i udovoljeno", kaže Novak Srzić naglašavajući još jednom da će od sada HTV objavljivati samo ankete koje oni naruče.

Index.hr, 18. 11. 2009.

Povratak

AKTUALNO