hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Neven Šantić dobitnik nagrade »Joško Kulušić«

11.12.2009.

ZAGREB – Kolumnistu Novog lista Nevenu Šantiću Hrvatski helsinški odbor jučer je dodijelio nagradu »Joško Kulušić« za poseban doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja. Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada u povodu međunarodnog Dana ljudskih prava, HHO je gradonačelniku Vukovara Željku Sabu dodijelio nagradu »Miko Tripalo«, a đakovačko-srijemskom nadbiskupu i predsjedniku HBK Marinu Srakiću nagradu za doprinos međureligijskom dijalogu, koja nosi imena Sulejmana Mašovića, Jovana Nikolića i Luke Vincetića. Izvanrednu i nagradu za životno djelo na području ljudskih prava, pak, dobio je pokojni Petar Mrkalj, jedan od utemeljitelja HHO-a iz Karlovca, koji je vodio Odjel za najteža kršenja ljudskih prava.
    HHO je Šantića nagradio nakon što se »osvjedočio o njegovoj odanosti ideji ljudskih prava u natježim ratnim i poratnim godinama«. Za Domovinskog rata, »Šantić je redovito i hrabro, uz osobni rizik, u Vičevićevom Novom listu, izvještavao i pisao o najdelikatnijim temama vezanim uz kršenje ljudskih prava, o ratnim zločinima, ali i o medijskim slobodama«, nagalašeno je na dodjeli nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu. Šantić »u svom stilu ne upotrebljava teške riječi, niti se razmeće prevelikom eksponiranošću«, pa je HHO, kako kaže, upravo »taj njegov kontinuirani, tihi i predani rad i posvećenost ideji ljudskih prava i medijskih sloboda prepoznao kao razlog za nagradu«.
    Sabo je nagradu »Miko Tripalo« dobio kao političar, i to za doprinos u zaštiti ljudskih prava koji nadilazi uobičajene standarde. Mnogi su se pitali može li se vukovarskom gradonačelniku dodijeliti nagrada budući da se nalazi na početku mandata, rečeno je u obrazloženju. No, u HHO-u je prevladalo mišljenje da je nagrada »vukovarskom Obami« prikladna, kao i Nobelova nagrada američkom predsjedniku, također na početku mandata.
    Nadbiskup Srakić dobio je HHO-ovu nagradu nakon posjeta Jasenovcu, čime je »stavljena točka na stalne prigovore Katoličkoj crkvi zbog ignoriranja Jasenovca kao simbola stradanja nevinih hrvatskih građana-žrtava tijekom ustaškog režima – Srba, Židova, Roma te političkih protivnika«.

Čičak podržao prosvjed novinara
   
    Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak jučer je u govoru na dodjeli godišnjih nagrada podržao provjed Hrvatskog novinarskog društva, napomenuvši da je u medijima »cenzura sve prisutnija«. Čičak je kazao da se odlaskom Ive Banca s mjesta predsjednika u HHO-u »ništa neće promijeniti«. Čičak je napomenuo da će HHO u istraživanju komunističkih zločina poslije 1945. primijeniti istu metodologiju kao i pri zločinima tijekom Domovinskog rata.


Branko Podgornik

Povratak

AKTUALNO