hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Silvana Menđušić podnijela ostavku

17.12.2009.

ZAGREB – Silvana Menđušić podnijela je ostavku na mjesto glavne urednice poslovnih dnevnih novina te poslovnog web portala Business.hr. Sonja Hodak imenovana je jučer v.d. glavnom urednicom.
    – Nismo se našli, rekla je kratko Menđušić o razlozima ostavke. Tome dodaje da je zaključila da postoji nezadovoljstvo Uprave i izdavača njenim načinom vođenje projekta, baš kao i njeno nezadovoljstvo s nekim potezima Uprave, pa je razlaz logičan. A jedan od poteza koji ju je »natjerao« na ostavku, je, kako reče, odluka Uprave da uruči otkaze zamjeniku glavne urednice Ratku Boškoviću i pomoćnici glavne urednice Nataši Škaričić, a bez, smatra, valjanog obrazloženja. Nataša Škaričić nam je pak jučer kazala da se nada da Uprava ipak neće posegnuti za otkazima.
    – Ne mogu potvrditi da sam dobila otkaz jer o sudbini urednika i novinara još uvijek traju pregovori. Sadašnji urednički kolegij, uključujući i mene, smatra da Business.hr ne može normalno funkcionirati tako da se dodatno liši kadrova jer je već sada broj ljudi nedovoljan, rekla je Škaričić.
    Predsjednik Uprave Damir Čičak potvrdio je da je Menđušić na osobni zahtjev napustila mjesto glavne urednice. Pritom ističe da je ona bitno pridonijela stabilnosti projekta i osnažila tržišnu poziciju Business.hr-a. Isto se očekuje i od njene nasljednice Hodak.
    No, nije mali broj onih koji smatraju da bi kadrovske promjene mogle biti uvod u konačno financijsko potonuće Business.hr-a. Nije, naime, tajna da plaće stižu u obrocima, da su novi vlasnici (grupacija MIMS sarajevskog poduzetnika Muje Selimovića sa 65 posto i Mreža znanja s 35 posto) smanjili plaće od 20 do 40 posto, a navodno se radnicima ne plaćaju doprinosi. Navodno bez novog kredita koji se užurbano traži, nema preživljavanja Business.hr-a ni do proljeća. Čičak, pak, tvrdi da se ne događa ništa neuobičajeno.
   
    – Neke od troškova moramo dodatno smanjivati, a to je podrazumijevalo i smanjenje sredstava za troškove plaća. To je rezultiralo i prijedlogom raskida suradnje po postojećim uvjetima s nekolicinom kolega, među njima, u redakcijskom dijelu, i s kolegicom Škaričić i kolegom Boškovićem, zaključuje Čičak.

Siniša Pavić

Povratak

AKTUALNO