hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

'Novinari HRT-a prepisuju priče iz novina'

28.12.2009.

t-portal

 S 30. rujna 2009. godine stanje na žiro računu HRT-a iznosilo je -107 milijuna kuna, kojima treba pridodati još i 35 milijuna kuna koje je HRT imao u plusu s 1. siječnja 2009. U prijevodu, to znač da je HRT u deset mjeseci uspio spiskati nemalih 142 mil.
Ukupna dugovanja HRT-a s posljednjim danom rujna bila su viša od 500 milijuna kuna po stavkama različitih kredita i dugovanja dobavljačima, ali je kuća na Prisavlju s istim datumom imala i oko 300 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja.

Od pristojbe se u devet mjeseci ove godine uspjelo prikupiti 79% od ukupnih prihoda, što je na zadovoljavajućoj razini, ali zabrinjava pad prihoda od marketinga koji je 50 milijuna kuna manji u odnosu na drugi rebalans proračuna kuće koji je bio u srpnju 2009, a to je u usporedbi s 2008. čak 100 milijuna kuna manje.

Prema riječima rukovoditeljice HRT-ova sektora za plan i analizu Davorke Komar, HRT u ovoj godini nije uspio napraviti sistematizaciju radnih mjesta, pa je tako s 30. rujna na Prisavlju bila zaposlena 3661 osoba.

U raspravi o programu koji nas očekuje u 2010. godini najavljene su brojne serije iz produkcije HRT-a od kojih će zasigurno najviše pažnje plijeniti osam epizoda o hrvatskim kraljevima, dokumentarac o hrvatskom proljeću, 'Pustinje svijeta' Stipe Božića (10 epizoda) te igrano-dokumentarni serijal 'Tito' u režiji Antuna Vrdoljaka, koji bi se na malim ekranima trebao naći koncem prosinca 2010.

O raspravi o Informativnom programu moglo se čuti da se u toj redakciji planira Županijskoj Panorami i Vijestima za HTV2 podignuti gledanost za 20% u 2010, a najveće povećanje na HRT-u planiraju ulaskom na njihov portal koji bi prema projekcijama, bez objašnjenja kako to planiraju napraviti, trebao dnevno imati više od 100,000 ulaza.

'Gospodine Buriću, vaša i Hloverkina orijentacija za 2010. izgleda mi kao da vi ne razgovarate i fali mi jedinstvo rukopisa. Imam osjećaj da vi uopće ne komunicirate. Čujem žalbe da pada gledanost pojedinih emisija, a ja kao novinarka mogu vam reći da je to zbog toga što Dnevnik i vaše vijesti prepisuju priče iz novina', kazala je vijećnica Sanja Modrić.

U idućoj godini od novih emisija iz domene Informativnog programa očekuje nas Saborska kronika, na ekrane će se vratiti i Latinica, koja će prema riječima Hloverke Novak Srzić, ići uživo.

O očitovanju glavne urednice IP-a Hloverke Novak Srzić u vezi zahtjeva za njezinom smjenom vijećnici na današnoj sjednici Programskog vijeća nisu raspravljali, jer je posljednji dan za dostavu njezinog očitovanja sutra do kraja radnog vremena, a nakon toga se mora očitovati i ravnateljstvo kuće. Pretpostavlja se da bi se o njezinoj smjeni moglo razgovarati na prvoj sljedećoj sjednici vijeća, ali kada će se ona održati, još uvijek je nepoznato.

Povratak

AKTUALNO