hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Koalicija za smjene na HRT-u

30.12.2009.

Kada je pokrenuta akcija za smjenu Vanje Sutlića, “lijevo” krilo Programskog vijeća za podršku toj akciji tražilo je Hloverkinu smjenu, na što je “desnica” pristala

To što Hloverka Novak Srzić još uvijek žari i pali najvažnijim dijelom programa državne televizije mnogi tumače njenom pobjedom. Uvjereni su da je bolovanjima i žestokim medijskim protunapadom uspjela izbjeći val smjena na HRT-u koji je
prvotno i nju trebao zahvatiti. Ali griješe, Hloverku Novak Srzić ipak će smijeniti u siječnju.

Za odugovlačenje sa smjenom krivi su proceduralni razlozi, odnosno glavnoj urednici tek se prošlog tjedna uspio uručiti zahtjev bivšeg ravnatelja HRT-a za njenu smjenu kao i svi razlozi koji joj se stavljaju na teret. Zakon joj omogućava da se prije odluke Vijeća očituje, a to joj je tijelo dalo rok od sedam dana, koji je završio tek u ponedjeljak, istog dana kad je Vijeće održalo sjednicu.

Iako je najavila da se neće predati bez borbe, razrješenje joj je gotovo zagarantirano između ostalog i zbog prešutnog dogovora članova Vijeća. Kad je pokrenuta akcija za smjenu Vanje Sutlića i njegovih suradnika, "lijevo" krilo Programskog vijeća uvjetovalo je svoju podršku toj akciji Hloverkinom smjenom, na što je "desnica" pristala. Iako je Sutlić sam stavio svoj mandat na raspolaganje, on je na to zapravo bio primoran (još uvijek se ne zna čime), a shvatio je da mu je Vijeće gotovo jednoglasno odlučilo izmaknuti fotelju glavnog ravnatelja.

Sad druga strana ove ad hoc koalicije treba ispoštovati svoj dio dogovora i ustrajati na smjeni Hloverke Novak Srzić, a podržava ih nova, doduše privremena, uprava Hrvatske radiotelevizije koja se ovih dana rješava njenih najbližih suradnika. Kojeg će to datuma biti, manje je važno, no gotovo je sigurno da će informativni program HTV-a u veljači imati novog glavnog urednika.

Piše: Saša Vejnović

Povratak

AKTUALNO