hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Družio se s mafijašima i objavljivao njihove tajne

09.01.2010.

Prošlog utorka, usred dana, u stubištu zgrade u jednoj od glavnih sofijskih ulica, na Bulevaru Aleksandra Stambolijskog, pored katedrale Svete Nedjelje, ubijen je poznati, kontroverzni bugarski novinar, radijski voditelj i publicist 30-godišnji Boris Cankov.
    Izrešetana su trojica ljudi, Cankov je, pogođen u glavu, ostao na mjestu mrtav, a dvojica njegovih tjelesnih čuvara koji su ga pratili odvezeni su u bolnicu teško ranjeni. Svjedoci su vidjeli dvojicu ili trojicu napadača koji su pobjegli kroz uličnu gužvu.
    Kako smo doznali u Sofiji, u susjednoj zgradi – zgradi Ministarstva zdravstva, boravio je u tim trenucima aktualni predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, no ni to ni najmanje nije omelo napadače.
    Policija je nakon ubojstva Borisa Cankova uhitila braću Krasimira i Nikolaja Marinova, pretražila njihove urede i zgrade u njihovom vlasništvu, a priveden je i Stefan Bonev zvan Sako koji je bio uhićen u studenom prošle godine jer je pokušao ubiti Cankova, ganjajući ga autom sofijskim ulicama. Razlog za to su tvrdnje koje je Cankov iznio u svojoj knjizi o bugarskoj mafiji pod naslovom »Tajne mafijaša«. Napisao je, među ostalim, da je jedan od najistaknutijih bugarskih gangstera Metodi Metodijev 2003. lažirao svoju smrt u atentatu i da se zapravo krije pod lažnim imenom negdje u Južnoj Americi. Pisao je i o podzemnoj mreži narko-bosa Antona Miltenova koji je ubijen 2005. godine.
    Bonev Sako je poslije napada na Cankova u studenom ubrzo bio pušten, uz kauciju od 500 eura – zbog nedostatka dokaza. Ubijeni Cankov planirao je vrlo skoro objaviti i novu knjigu o rutama za trgovinu narkoticima koji prolaze kroz Bugarsku. Osim što ga je Bonev pokušao ubiti, Cankov je u posljednja dva mjeseca primio još nekoliko smrtnih prijetnji. Navodno je zbog vlastite zaštite planirao iznajmiti i oklopno vozilo.
   
Preživio dva bombaška napada

Cankov je bio u bliskim osobnim vezama s mafijašima, koji su, opet, povezani s bugarskim političarima. Sam se hvalio tim svojim vezama. Već u lipnju 2003. bio je pritvoren zbog toga što je navodno bio povezan s pokušajem ubojstva glasovite bugarske poduzetnice Vanje Červenkove koja ga je tužila zbog marketinške prevare, uostalom, kao i još nekoliko stotina ljudi.
    U studenom 2003. Cankov je preživio atentat bombom koja je bila tempirana na ulazu u zgradu u kojoj su živjeli njegovi roditelji, a smatra se da je bila namijenjena Antonu Miltenovu, s kojim je Cankov bio blizak. Preživio je još jednu bombu 2004. a u lipnju 2004. zbog Cankova je pao šef obavještajne agencije Dimitar Vladimirov, koji je ga je uzimao u zaštitu.
    Bio je nekoliko puta na sudu zbog različitih prevara. Tako ga je u lipnju 2006. Sofijski sud osudio na tri godine zatvora, uvjetno na pet, zbog prevare potencijalnih klijenata radija »Viva«. Bio je optužen za prevaru od 78.000 eura.
    Varao je na više načina, ali se sve svodi na to da je uzimao novac za radijsko oglašivanje, ali oglase ne bi emitirao.

Poslije ubojatsva državbni tužitelj za sofijsku oblast Nikolaj Kokinov potvrdio je da je nekoliko puta razgovarao s Cankovom, a navodno je nedavno s njim razgovarao i Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića, koji je ga je, prema nekim medijskim izvorima, upozoravao da ne iznosi u javnost puteve krijumčarenja cigareta kroz Bugarsku. U toku je bila istraga protiv njega zbog zloporabe ovlaštenja dok je bio direktor radija Sedam dana 2001. godine.
    Pretpostavlja se da je Cankov, tada kada je ubijen, s tjelohraniteljima krenuo u posjet Lachezaru Takovu, svom odvjetniku, ali i odvjetniku koji isto tako brani optuženog Zlatomira Ivanova a kojem se pripisuju tri ubojstva po narudžbi i dva pokušaja ubojstva. Cankov je bio svjedok na sudu u Ivanovljevu korist.
   
Drugi ubijeni novinar u dvije godine

Cankov je drugi novinar koji je pisao o organiziranom kriminalu, a koji je ubijen u Bugarskoj u posljednje dvije godine. U travnju 2008. smaknut je Georgi Stoev koji je napisao nekoliko knjiga o organiziranom kriminalu u Bugarskoj i – pripremao je novu knjigu. Nakon njegovog ubojstva, ranija bugarska socijalistička vlada izgubila je pristup fondovima EU od 500 milijuna eura zbog propusta u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.
    Od 2001. godine u gangsterskim obračunima u Bugarskoj ubijeno je oko 150 ljudi. Među žrtvama bili su i poduzetnici i policijaci, a samo su vrlo, vrlo rijetki ubojice i naručitelji završili na sudu.
    U rujnu 2008. brutalno je pretučen Ognjan Stefanov, glavni i odgovorni urednik bugarskog internet portala frognebs.be – četvorica muškaraca su mu polomila ruke i noge. Povezivan je s objavljivanjem povjerljivih podataka o korupciji u visokim policijskim krugovima. Još tri novinara i fotoreportera pretučena su 2008. u Bugarskoj.
    Reporteri bez granica utvrdili su u svom posljednjem izvještaju da je sloboda medija u Bugarskoj znatno oslabila od kada se ta zemlja u siječnju 2007. pridružila EU i navode da su »grupe organiziranog kriminala proširile svoj nadzor nad medijima.« Zbog svega toga Bugarska je na ljestvici medijskih sloboda u svijetu, prema Reporterima bez granica za 2009., od svih zemalja EU daleko najslabije plasirana – na 68. mjestu, ali Hrvatska je, na primjer, tek na 78. mjestu.
    Nova je vlada Bojka Borisova, nekadašnjeg zaštitara, pa šefa obavještajnih službi i bivšeg gradonačelnika Sofije, najavila oštre mjere protiv kriminala pa su se već četvorica ministara bivše vlade našli pred sudom. Borisovljeva vlada je pod pritiskom u Bugarskoj, ali i pod pritiskom EU da uhiti kriminalce i kazni korumpirane političare koji su s tim kriminalcima u vezi.

Unija novinara: bio je član podzemlja
 
    – Ubojstvo Cankova je velika tragedija za njegovu obitelj, za Sofiju i za Bugarsku i nadamo se da će policija efikasno reagirati, naći napadače i prije svega naći naručitelje ubojstva, rekla nam je Snežana Todorova, generalna sekretarica Unije bugarskih novinara. Todorova napominje da Boris Cankov nije bio u novinarskoj uniji i potvrđuje sve navode o tome da je bio kontroverzna osoba koja je iza sebe imala pravomoćne presude zbog mnogobrojnih prevara. – On se bavio kriminalnim podzemljem, ali je nažalost očito i sam bio dio tog podzemlja, rekla nam je ona. I sama ne vjeruje da je ubijen isključivo zbog svog novinarskog i publicističkog posla.

   
I

Povratak

AKTUALNO