hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Carica propalog Prisavlja

19.01.2010.

Ako bi Hloverka Novak Srzić ostala na mjestu glavne urednice Informativnog programa Hrvatske televizije, onda su sve recentne smjene na Prisavlju bile uzaludne. Jer upravo se iz sektora njene nadležnosti generira kriza, zbog koje je nedavno moralo otići kompletno rukovodstvo javne televizije.

Šefica Informative morala bi odstupiti već zbog načina na koji brani svoju poziciju. Očitovanje o zahtjevima za svojom smjenom pretvorila je u optužnicu protiv više novinara i urednika. Poimence ih proziva kao neradnike, nesposobne, neprofesionalne, problematične i incidentne osobe.

Posve je nesimpatično kad se vlastita koža brani blaćenjem podređenih. Ali, sve kad bi njene optužbe i bile točne, a najvećim dijelom nisu, njena jeremijada samo pokazuje kakvi odnosi vladaju u Informativnom programu.

 Glavna je urednica potpuno bez autoriteta. Sa svojim ljudima nije uspjela uspostaviti civilizirane odnose. Pomogla je raspirivanju svađa i sukoba. Njeno očitovanje krunski je dokaz da ne posjeduje elementarne osobine nužne za rukovodeću funkciju.

Drugo, pod njenom uredničkom palicom stožerni, informativni program javne televizije doživio je potpunu profesionalnu devastaciju. Najzvučnija je HTV-ova imena ušutkala, rastjerala, smijenila ili ih stalno pritišće. Latina je ugasila, Stankovića pokušava onemogućiti, Bago je karijeru morao nastaviti na konkurentskoj televiziji, gdje svakoga dana pokazuje koliko se njegovim odlaskom izgubilo… Ali zato su promociju doživjeli ljudi sumnjive reputacije, za kojima se vuku nikad razjašnjeni repovi s novinarskom profesijom nespojivih poslova i aranžmana.

Krupan nonsens da je glavna urednica sebi dodijelila i ulogu ključne voditeljice, čak i u postizbornoj noći, govori o njenoj potpunoj privatizaciji funkcije.

Treće, šefica Informative zaslužila je smjenjivanje i zbog načina na koji je njen program odradio predsjedničke izbore. Od svih televizija s nacionalnom koncesijom HTV je bio najlošiji. Bez invencije, slabe informativnosti, problematične objektivnosti, čak s nečuvenom krađom izlaznih anketa… Opasne manjkove profesionalnosti pokazuju i problemi s intervjuiranjem novog predsjednika Hrvatske, koji bi se htjeli prikazati kao pokušaj Ive Josipovića da sam bira novinara s kojim će razgovarati.

A zapravo je riječ o reakciji na nikad razjašnjene sumnje da su neki novinari suportirali pojedine predsjedničke kandidate. Voditeljica Čuljak demantirala je svoju povezanost s kampanjom Milana Bandića, tvrdeći da nikada nije bila u njegovom izbornom stožeru. Ali je funkcionirala kao da jest. Treba se samo sjetiti Bandićeva kraljevskog tretmana po objavljivanju kandidature. Ni jedan drugi kandidat nije dobio desetominutni razgovor u centralnom Dnevniku. Uostalom, tvrdnja da voditeljica nije bila u Bandićevom stožeru nije validan argument. Ljuština je potrebne dogovore odrađivao i po kućama.

Hloverki Novak Srzić ne vjeruju ni novinari ni javnost. Kao urednica Informativnog programa HTV-a ona funkcionira po obrascu koji ni u hrvatskoj politici više ne prolazi. Samu sebe titulira caricom Prisavlja. Ivan Zvonimir Čičak naziva je medijskom civilizacijskom sramotom.

Povratak

AKTUALNO