hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Hloverka razriješena, v.d. šefa IP-a Renato Kunić!

19.01.2010.

tportal.hr

Hloverka Novak Srzić od danas više nije glavna urednica Informativnog programa HTV-a odlučilo je Programsko vijeće HRT-a tajnim glasovanjem sa devet glasova za i jednim protiv. Razriješenje je napravljeno praktički na njen zahtjev jer Hloverka je Vijeću, iako je tvrdila da to nije i neće učiniti, ipak dala mandat na raspolaganje. Funkciju v.d.-a, do izbora novog šefa IP-a obnašat će urednik redakcije unutarnje politike HTV-a Renato Kunić
Na taj način izbjegnuta je dugotrajna rasprava o njenoj odgovornosti, a kako na HRT-u nikad nema nešto za ništa vrijeme će pokazati što je Hloverka uspjela dobiti za uzvrat jer je omogućila Vijeću elegantno rješavanje situacije. Tako je gotovo tromjesečna, najpoznatija prisavska sapunica dobila svoj epilog.

U raspravi o programu HRT-a između dviju sjednica PV-a, što je bio uvod Hloverkino razrješenje, najviše kritika izrečeno je na račun Informativnog programa. Zamjerilo se HTV-u što nije imao izlazne ankete, što je propustio prenositi presicu iz HDZ-a kada je iz stranke izbačen Ivo Sanader, što je vremensku prognozu emitirao 45 minuta nakon Dnevnika, a vijećnik Damir Grubiša smatrao je da je u izbornoj utrci HTV-a stavio kandidat HDZ-a Andriju Hebranga u depreviligiranom položaj u odnosu na Milana Bandića koji je bio privilegiran.

V.d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić pojasnio je da su za ankete imali premalo vremena da raspišu javni natječaj, a za njihovo posuđivanje od drugih tv kuća drži 'da nije prekršen Zakon o medijima jer su u obje izborne noći navedeni izvori.

'Belgijska tv je prije dvije godine ostala bez svoje središnje emisije jer im je pao kompjuterski sustav. Tehnika ponekad zakaže, nama se to dogodilo u HDZ-u, imali noću moru taj dan, naprosto je krivi kabel spojen. Prognoza nije naša greška nego greška tehnike. Čovjek je ubacio krivu kasetu', kazala je Hloverka i dodala kako je Zorana Šprajca i Aleksandra Stankovića prijavila Etičkog povjerenstvu zbog uredničkih propusta.

'Gost u Dnevniku plus može biti najviše tri, četiri minute, a Zoran Milanović je bio devet minuta i dvije sekunde. To je tretman kakvog nitko nije imao i bio je to Šprajcov urednički promašaj. Stankoviću sam sugerirala da ga dovede u svoju emisiju, a on je to odbio', istaknula je Hloverka.

U Hloverkinu obranu stala je Anja Šovagović koja je ustvrdila da ju se napada zbog propusta tehnike, vodstva kuće i DIP-a koji je prvotno zabranio izlazne ankete da bi ih na kraju dopustio, a onda je za HRT već bilo prekasno.

Uvod u sjednicu PV-a bio je prosvjed nekoliko ljudi pred zgradom na Prisavlju koji su transparentima tražili njenu smjenu. Među njima našli su se zviždačica Ankica Lepej i politolog Darko Petričić zbog čijeg je gostovanja u emisiji Dossier.hr s uredničke pozicije smjenjena Ana Jelinić. Prosvjednici su transparentima obljepili vozilo, a na paraloma je pisalo; Hloverka go home!, Oslobodite nas Hloverkinih cenzura i laži!

Povratak

AKTUALNO