hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Kandidati ispitani, konačan izbor ravnatelja HRT-a u srijedu

05.02.2010.

ZAGREB – Programsko Vijeće HRT-a saslušalo je jučer još sedam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, pa im je ostalo da u srijedu u deset sati pokušaju između 15 ispitanih u dva dana izabrati novog glavnog ravnatelja HRT-a. No, ni nova runda prezentacija nije, dojam je, iznjedrila nekog izrazitog favorita. Damir Novinić, aktualni pomoćnik v.d. ravnatelja HTV-a za ekonomske poslove kao ključne probleme detektirao je arhaičnu organizaciju, visoke troškove, motivaciju djelatnika. Novinić kani zajedno sa sindikatima izraditi i provesti program zbrinjavanja djelatnika. S obzirom na često medijsko spominjanje poslovno interesnih veza između Novinića, vijećnika Siniše Grgića i v.d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića ne čudi što su ga vijećnici pitali i da li je u bilo kakvim poslovnim vezama s bilo kojim članom sadašnjeg vodstva HRT-a, ili članom Vijeća, na što je Novinić odgovorio rezolutnim – ne. Ivan Pavelić, predavač u Visokoj poslovnoj školi Libretas, kazao je kako ne planira otpuštati zaposlenike, nego iskoristiti unutrašnje kapacitete te dogovoriti sa sindikatom kako riješiti višak, ako uopće postoji. Nada Prkačin, novinarka HTV-a, istaknula je kako je njena prednost što dobro poznaje kuću i ljude u kući u koje jako vjeruje. Tomislav Radić, dugogodišnji radijski novinar, kani zaustaviti nepotizam i zapošljavanja bez natječaja, te se osloniti na ljude iz kuće.
    Damir Šimunović, magistar elektrotehnike i pomoćnik glavnog ravnatelja HTV-a, konstatirao je kako se uzroci problema znaju, ali nije bilo političke volje da se išta promijeni. Važno mi je dobiti povjerenje radnika, bez toga ne mogu ništa učiniti.
    Dragutin Veselčić, čelni čovjek Vinkovačke televizije, među ostalim planira i uvesti i instituciju »gledatelj i slušatelj urednik«. Navodeći za primjer dobrog, a slabo iskorištenog novinara Dražena Ilinčića, Veslečić je osjetio potrebu kazati i da nije gay, da ga »ne bi krivo shvatili«.
    Profesorica FF u Zadru nada Zgrabljić Rotar citirala je i dio Einsteinove teorije relativnosti: »Za učinkovito prevladavanje poteškoća neophodne su temeljite promjene odnosa u kojima su te teškoće nastale!«

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO