hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Pusić: Zloupotreba medija, korumpiranje novinara

16.02.2010.

ZAGREB – Ugledni mirovni aktivisti Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz udruge Documenta osudili su medijsko prozivanje sudionika prosvjeda u Varšavskoj glumice Urše Raukar i arhitekta Nike Gamulina zbog gradnje navodne nelegalne garaže u zajedničkoj obiteljskoj kući »Vili Šaban« temi koja je osvanula na jučerašnjoj naslovnici Jutarnjeg lista.
    – Ovo je sramota za novinarstvo i zloupotreba medija kroz zastrašivanje ljudi. Ovdje nije posrijedi pitanje građevinskih ili lokacijskih dozvola već napad ad hominem na viđenije osobe koje su bile uključene u akciju sprječavanja devastacije javne površine u Varšavskoj i primjer kako će se provesti svi oni koji se zamjere grupi koja korumpira novinare i kupuje medije – upozorio je Pusić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava na kojoj su supružnici Raukar i Gamulin uz preslik lokacijske dozvole demantirali članak spomenutog dnevnog lista s naslovom: »I oni su gradili na crno«.
   
    – Za gradnju garaže kao pomoćnog objekta do 50 četvornih metara, te širine i visine do šest i četiri metara potrebna je tek lokacijska, a ne građevinska dozvola. To lijepo piše u Zakonu o gradnji. Naša garaža veličine je 35 četvornih metara, širine i visine, četiri i dva i pol metara. Novinar je prije pisanja članka dobio na uvid našu dozvolu i sve informacije potrebne za razumijevanje problematike– upozorio je arhitekt Gamulin pokazujući novinarima presliku potrebne dozvole i demantirajući navod spomenutog lista i tvrdnje pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Davora Jelavića da su nedopušteno gradili u zgradi koja je kulturno dobro.
    – Vila koju je projektirao arhitekt Freundenreich nije pojedinačno kulturno dobro, već dio kulturno povijesne cjeline grada, poput Vidrićeve kuće na Cvjetnom trgu koju su nažalost srušili. Osim toga od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika dobili smo smo suglasnost za garažu i uvjet za postavljanje kamenog pročelja garaže. To smo i napravili– kazao je Gamulin.
   
    – Ovdje se radi o namjernoj montaži i diskreditaciji. Zanimljivo je da akcija uhićenja prosvjednika i sam prosvjed na kojem se okupilo 4000 građana nije dobio tu pažnju u spomenutim novinama. Nas dvoje imali smo »čast« da osvanemo na naslovnici s temom o legalnoj garaži izgrađenoj prije osam godina. Mi ćemo iskoristiti sva moguća pravna sredstva da se zaštitimo od diskreditacija ovakve vrste– upozorila je Raukar i pozvala aktualnog pročelnika Davora Jelavića na odgovornost.
   
    – Pozivam pročelnika Jelavića da podnese ostavku. Tvrdeći da smo nelegalno gradili znači da je nekompetentan i ne poznaje zakon. Osim toga, ostavku zavređuje jer je prosvjednike nazvao četnicima. Ujedno, tražimo reakciju od Ministarstva kulture umjesto šutnje a od Gradske skupštine da preispita javni interes projekta na Cvjetnom trgu – apelirala je Raukar. Teo Celakoski iz udruge Pravo na grad ustvrdio je da iza medijske kampanje protiv prosvjednih aktivnosti stoji sam izdavač lista koji primjenjuje tzv. moralne likvidacije. Glumica Alma Prica pozvala je javnost na solidarnosti s osobama koje su se našle, kako tvrdi, na udaru »mračnih novina najgore žute štampe«.

Za prijavu Vijeću časti HND
   
 – Prozvani bi trebali podnijeti prijavu Vijeću časti HND-a zbog ovakvih napisa.Vjerujem da je članak instrumentaliziran, no, konačan sud dalo bi Vijeće koje bi ovakvu prijavu razmatralo. Tu je pitanje odgovornosti urednika, odnosno onih koji su naručili članak– napomenuo je Duka prisutan na konferenciji za novinare.
   
Sprema se još »članaka«

Tomislav Tomašević u ime Zelene akcije i suorganizatora prosvjeda dao je podršku Gamulinu i Raukar upozoravajući da medijskoj kampanji protiv udruga i uglednih javnih osoba još nije kraj.
- Imamo informaciju da se spremaju novi članci protiv svih nas koji smo se uključili u obranu Varšavske. Dakle, unutar istih novina koje su radile protiv prosvjednika ima časnih i poštenih ljudi. Uskoro ćemo izaći u javnost s podacima i o drugim pritiscima koji se rade protiv nas – najavio je Tomašević.
   
Stambeni interesi

Zašto je krenula medijska hajka na osobe koje su bile uključene u prosvjedne aktivnosti ostalo je još uvijek bez konkretnog odgovora.
    – Priča se da je jedan od vlasnika medija, pa i nekih novinara dogovorio aranžman za kupovinu stanova od investitora Tom
e Horvatinčića. To bi mogao biti razlog zašto se krenulo na nas. No, to su tek, napominjem, samo priče – ogradila se Raukar.

Vanja Vesić

Povratak

AKTUALNO