hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

EU političari se ljute, ali se i ispričavaju

24.02.2010.

Nije mi jasno zašto se novinari stalno zalažu za ulazak u Europsku uniju, a njezino ste licemjerje osjetili i na vlastitoj koži. Europa je i vas ponizila. Zašto večernjakovci nisu stali u obranu kolege s televizije?, pita me čitatelj i nabraja što nam sve loše donosi članstvo u EU.

Jedva dolazim do riječi i objašnjavam: osim što smo objavili osudu HTV-ova ogranka HND-a zbog pritiska Delegacije Europske unije u RH i njezina šefa veleposlanika Paula Vandorena na novinara Gorana Rotima, objavili smo i drukčiji i vrlo realan pogled novinara Davora Ivankovića na moguće razloge pritiska. No, čitatelj me dalje pita mislim li da se Vandoren i Štefan Füle (povjerenik EU za proširenje) ponašaju tako u Bruxellesu?

Da, mislim da se ponašaju. Političari su posebno tašte osobe, vole gledati svisoka i ponašaju se po onoj: ako prođe – prođe. Ovaj put u Zagrebu nije prošlo pa je uslijedila isprika.

Zagrebački su Europljani kolegi Rotimu, naime, priprijetili uskraćivanjem intervjua s EU dužnosnicima jer je postavio jedno pitanje viška. Koje? Pitanje o utjecaju grčke krize na stabilnost eura, istina, nije uža Füleva specijalnost, a pitanje koje otkriva različita mjerila za EU i RH u vezi s topničkim i promatračkim dnevnicima za proces u Haagu nezgodno je. I prvo, a još više drugo ugrozilo je savršen imidž koji je Füle želio ostaviti za prvog boravka u Zagrebu.

Nimalo drukčije ne ponašaju se naši političari i svi ostali poznati i slavni. Najomiljenija im je prijetnja – silenzio stampa, šutnja pred novinarima. Splitski gradonačelnik Kerum odlučio je izbjeći nezgodna novinarska pitanja ukidanjem tiskovnih konferencija. Zagrebački gradonačelnik Bandić i direktor Holdinga Čović svojedobno su bojkotirati pozive novinara o temi “Plan investicija”. Šutnjom najčešće prijete sportaši, od Zdravka Mamića i Ace Petrovića do niželigaškog nogometaša kojem se nije svidjelo kako je novinar prenio njegove riječi.

Već su nam dosadili političari koji stalno optužuju medije za sve što im ne ide kako su zamislili. Sanader je obično novinare optuživao da izmišljaju afere, a samo koji dan poslije one su izlazile na svjetlo dana. Slično je krenuo i Zoran Milanović. Mesić se ne može obuzdati u provokativnim situacijama, ali je nakon kraćeg bojkota davao intervjue novinama koje je prije nazivao smećem...

“Neprimjerena komunikacija”, kako je slučaj kolege Rotima u svojoj isprici nazvao šef Delegacije EU u Hrvatskoj, za razliku od domaćih neprimjerenih komunikacija, trajala je samo malo više od 24 sata. Bio je to nedvojbeno napad na slobodu medija, ali su se Europljani valjda prisjetili vlastite Deklaracije o slobodi izražavanja i informiranja i brzo se povukli.
Dakle, kad se EU političar zaleti i to mu se da na znanje, on se ispriča. Naš političar pak glumi uvrijeđenu frajlu i nikad se ne ispriča. To je ta “mala” razlika između naših i europskih političara.

Povratak

AKTUALNO