hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Novinari Glasa Istre traže poštivanje kolektivnog ugovora

17.03.2010.

ZAGREB – Podružnica Sindikata novinara Hrvatske Glasa Istre, njih 120, uz potporu čelnih ljudi SNH-a i Hrvatskog novinarskog društva, zatražili su jučer od svog novog poslodavca da poštuje sva njihova stečena prava, a ne da to izbjegava kršeći Zakon o radu i važeći kolektivni ugovor. Jer, kako reče predsjednica SNH Gabrijela Galić, ono što se događa u Glasu Istre slika je današnjeg stanja u novinarstvu.
    Kalvarija počinje polovicom veljače ove godine kada je Podružnica SNH Glas istre dobila od Uprave Glasa istre d.o.o. prijedlog o desetpostotnom smanjenju plaće i to iz preventivnih razloga. Sindikat to odbija. No, koncem veljače u redakciju dolazi Albert Faggian, predstavnik jednog od dioničara Glasa Istre, objavljuje da je Glas Istre d.o.o. dužan više od sto milijuna kuna, te da je jedini izlaz prelazak u drugu tvrtku koju je. Novi poslodavac na istom sastanku najavljuje da neće prenijeti kolektivni ugovor, kao ni ugovore o radu u novu tvrtku.
    – Albert Faggian objavio je da će on spasiti Glas Istre. Kako? Tako da Kolektivni ugovor i stečana prava neće prebaciti u novu firmu. Njegov je scenarij spašavanja da se ljudima oduzmu stečena prava. A njegov savršen scenarij za spas je 30 zaposlenih i ostali honorarci. Mi na takvo izrabljivanje ne možemo pristati, naglasio je Bojan Žižović, glavni povjerenik SNH Glas Istre.
    Za veljaču djelatnici Glasa Istre već su primili plaće smanjene za 20 posto jednostranom odlukom poslodavca, a na potpis su dobili i nove ugovore u kojima stoji da im poslodavac plaću može smanjiti i do 60 posto, ako ne ostvare rezultate koje ostvaruje radnik iste ili slične struke.
    Sindikat stoga traži od poslodavca da poštuje prava iz Kolektivnog ugovora sukladno članku 133 Zakona o radu.
    Poslodavac zakonski ne može odstupiti od Kolektivnog ugovora. Učini li to, pokrenuti ćemo sudske postupke – istaknula je Galić.

S. Pavić

Povratak

AKTUALNO