hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Dug od 19 milijuna kuna ugrožava 60 zaposlenih

23.03.2010.

ZAGREB – Uslijed financijskih problema koje je prouzročilo neodgovorno i nezakonito djelovanje prošle Uprave u pitanju je i sam opstanak Radija 101, a socijalno je stanje alarmantno jer plaće kasne dva mjeseca, doprinosi nisu uplaćivani osam mjeseci, a honorari šest mjeseci. To stoji u otvorenom pismu Podružnice Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva toga radija koje je pročitano na konferenciji za novinare u ponedjeljak.
   
    Također je upozoreno da su prijetnje otkazima bez kriterija i bez rokova neprihvatljive, sadašnja je Uprava prozvana stoga što govori o višku zaposlenih, a zaposleni su i novi djelatnici, prihodi su i dalje u padu, a sadašnja uprava sve prebacuje na prošlu. U svemu tome, predsjednici podružnica SNH i HND-a Petar Holenda i Trpimir Matasović kazali su i da zaposlenici, u posvemašnjoj socijalnoj nesigurnosti, rade više nego ikad stavljajući opstanak i ugled Radija 101 ispred svojih osobnih interesa.
    Konferenciji za novinare priključio se i predsjednik Uprave Radija 101 Drago Perić kazao je kako je dug od 19 milijuna kuna akumuliran godinama, a ne u posljednja tri mjeseca. Naveo je da na Radiju godinama nije provedena revizija, da PDV nije plaćan godinama, s čime se započelo još 1999.-2000. godine, te da je utvrđeno kako su lažirane bilance tvrtke i prikazivana nepostojeća potraživanja u visini od 12 milijuna kuna. Zbog svega toga su DORH-u u siječnju podnijeli kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Uprave Darija Duspera i knjigovodstvenog servisa.
   
    Na Radiju je trenutačno zaposleno nešto manje od 60 ljudi, a prema Perićevoj procjeni potrebno je broj zaposleno smanjiti minimalno za 20 ako se restrukturiranje želi provesti kvalitetno. Perić je ustvrdio i da su u dogovoru s vjerovnicima, od Porezne uprave, HZZO-a, HZNO-a, ZAMP-a, Odašiljača i veza, Hine i drugima, dosad uspjevali odlagati pokretanje pravnih procedura na koje vjerovnik u takvim situacijama ima pravo. Tvrtka je bila u blokadi u prosincu kada ju je blokirala čuvarska služba za koju je ustvrdio da je posao radila po netržišnoj cijeni, skupljoj 20 do 30 posto, a imala je čak i pravo prodaje oglasnog prostora. Naveo je i da Radio 101 nema svoje imovine, pa se vjerovnici ne bi imali iz čega naplatiti, a založen je čak i radijski odašiljač. Ideja o pronalasku strateškog partnera nije se pokazala dobrom ne samo zato što nije moguća, nego i zato što bi strateški partner mijenjao profil radija, a cilj je svih njega sačuvati.
    Zaposlenima na Radiju 101 podršku su dali i Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednica SNH Gabrijela Galić zaključila je da je dobro da su obje strane, i zaposlenici i uprava, na konferenciji za novinare, te da socijalno ugroženi novinari i tehničari ne mogu dobro raditi svoj posao.
    Predsjednik HND-a Zdenko Duka naglasio je da je Radio 101 jedan od posljednjih neovisnih radija, a apelirao je na sve djelatnike da zajedno rade na pronalaženju rješenja u maksimalnoj toleranciji te da se ne predaju.

Tihomir Ponoš

Povratak

AKTUALNO