hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Bivši špijun KGB-a preuzima medije u Velikoj Britaniji

27.03.2010.

LONDON - Britanski bogataš i bivši špijun KGB-a Aleksandar Lebedev , nakon što je kupio britanski list Independent, planira s bivšim sovjetskim predsjednikom Mihailom Gorbačovom osnovati neprofitnu organizaciju koja će financirati globalne medijske projekte.

Platili mu da uzme Indy

Lebedev je jučer objavio da je njegova obiteljska tvrtka kupila slavni Independent i njegov sestrinski nedjeljni list, i to za simboličnu jednu funtu. Štoviše, dosadašnji vlasnik, irska tvrtka Independent News and Media (INM), Lebedevu će u idućih deset mjeseci platiti 9,25 milijuna funti za buduće obveze.

Kada su se prije godinu dana prvi put pojavile priče da Lebedev pregovara s INM-om, Britanci su bili zgroženi mogućnošću da Indy završi u rukama bivšeg KGB-ovca, no politički vrh sada je zadovoljan.

Prijetilo gašenje

- Pozdravljam ovu vijest jer će ona donijeti stabilnost i sigurnu budućnost ovim velikim novinama - rekao je premijer Gordon Brown.

- Naše novine imaju vitalnu ulogu u britanskoj demokraciji i dobra je vijest da je budućnost za Independent i Independent on Sunday osigurala obitelj Lebedev - rekao je lider konzervativaca David Cameron.

Da do prodaje nije došlo, INM je, naime, prijetio da bi se novine zatvorile. No, zatvaranje bi INM stajalo 30-ak milijuna funti, najvećim dijelom zbog penala za prijevremeno otkazivanje ugovora tiskari, pa su iz tvrtke objavili da su, iako će na kraju oni platiti Lebedevu, zadovoljni što su se riješili gubitaša, koji nikad, otkako su ga 1997. kupili, nije zabilježio profit.
Kompaktni format

Independent je 1986. pokrenut kao konkurencija ozbiljnim listovima Daily Telegraphu, Timesu i Guardianu, ali je uvijek kaskao za njima po nakladi. Na vrhuncu, 1989., prodavao je 400.000 primjeraka dnevno, no službeni podaci za prošli mjesec pokazuju da je prosječna naklada bila 183.500 primjeraka, 22.000 manje nego u veljači lani.

U pokušaju da vrati publiku, 2003. prešao je na manji, “kompaktni” format pa je nastao “mini Indy”, onakav Independent kakav znamo danas, a to je pokrenulo trend prelazaka ozbiljnih novina na tabloidni format u cijelome svijetu.

Budući da je u Lebedevljevu poslovnom carstvu već i Evening Standard, ikonički londonski list koji se čita po metrou, a koji je bivši KGB-ovac u listopadu pretvorio u besplatni list, Britanci se sada boje da bi se isto moglo dogoditi i Independentu. No, Guardian piše da je ruski oligarh obećao Brownu da to neće učiniti.

- Ja investiram u institucije koje pridonose demokraciji i transparentnosti, a u srcu toga su novine koje izvještavaju neovisno i vode kampanje za istinu. Podržavam dubinsko istraživačko novinarstvo i kampanje koje promoviraju transparentnost i žele se boriti s međunarodnom korupcijom. To su stvari koje je Independent uvijek dobro radio i, siguran sam, to će i nastaviti raditi - istaknuo je Lebedev.

Novaja Gazeta

Ruski oligarh inače je zajedno s Gorbačovom vlasnik i Novaje Gazete, jedne od malobrojnih neovisnih ruskih novina, u kojima je radila i slavna novinarka Ana Politkovskaja, ubijena 2006. godine.

Lebedev s Gorbačovom planira globalne projekte, posebno s trojim novinama koje sada posjeduje.

- Nadamo se da će i drugi filantropi biti zainteresirani za očuvanje kvalitetnog novinarstva kako bi se zaštitila sloboda govora i ohrabrilo istraživačko novinarstvo radi promocije veće transparentnosti u društvu - rekao je Lebedev.

Povratak

AKTUALNO