hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Mafija koči istragu o Miljušu?

01.06.2010.

tportal.hr

Dvije godine prošle su od brutalnog napada na novinara Dušana Miljuša, no pred hrvatskim pravosuđem još uvijek se nisu našli ni napadači ni naručitelji. Iako je ministar policije Tomislav Karamarko ranije poručio da je istraga u tom slučaju pri kraju, konkretnih rezultata nema ni danas. Zbog toga su se Hrvatsko novinarsko društvo i Dušan Miljuš apelom i otvorenim pismom obratili Karamarku i cjelokupnoj javnosti
'Policija i istražni organi nisu uspjeli pronaći ni napadače ni naručitelje, što je deprimirajuće za samog Duška Miljuša, za novinare u Hrvatskoj i za slobodno i istraživačko novinarstvo, osobito ono koje istražuje kriminal i korupciju u Hrvatskoj. Ovakva policijska neefikasnost loša je poruka i za novinarstvo i za demokraciju u Hrvatskoj. Uhićenje napadača na Miljuša i drugih koji su prijetili novinarima itekako bi poboljšalo klimu za šibanje svih društvenih negativnosti, osobito kriminala i korupcije. Gospodine Karamarko, budući da ste ne jednom najavili skori uspješan kraj istrage o napadu na Miljuša, dvojimo sprečava li netko kraj te istrage', stoji to u otvorenom pismu koje su ministru unutarnjih poslova povodom dvogodišnjice napada uputili Hrvatsko novinarsko društvo, ali i predsjednik Europske federacije novinara Arne Koenig, glavni tajnik Reportera bez granica Jean-Francois Julliard te glavni tajnik Medijske organizacije za jugoistočnu Europu (SEEMO) Oliver Vujović.

'Živimo u situaciji u kojoj je mafija jača od države. Zločinačka organizacija koja je naručila i organizirala moje premlaćivanje u to je navodno investirala 100 tisuća kuna i uspješna je u svom poslovanju. U ove dvije godine, u ovih 730 dana, brojali smo ministru Rončeviću 190 dana, a ministar Karamarko prešao je skoro 550 dana. Policija je raspisala nagradu od 50 tisuća kuna za informaciju o počinitelju, a istragu u mom slučaju vodi navodno najbolji tim MUP-a. U Hrvatskoj ima 3200 kriminalističkih policajaca koje plaćamo oko 100 milijuna eura godišnje. I sav taj mehanizam, uz tajne agente i novce koje plaćamo za njih, nije dovoljan da se otkriju trojica ljudi', zbrojio je impresivne, ali nedostatne brojke, sam Dušan Miljuš.

No iako je od premlaćivanja prošlo dvije godine bez vidljivog rezultata, Miljuš i dalje gaji barem neku nadu. 'Još uvijek vjerujem da policija ima sposobnosti, a očito ima i neke indicije. Mislim da im ne bih trebao držati lekcije o tome da i zatvoreni krug indicija može biti dovoljan za kaznene prijave i za presude', rekao je Miljuš, poručivši da mu daje nadu i pritisak međunarodnih institucija koje su  prepoznale ovaj slučaj kao jasnu poruku organiziranog kriminala javnosti.

Upravo je današnji Jutarnji list objavio da policija navodno ima imena i počinitelja i naručitelja, no da nema dokaza. 'Ne znam više o tome i možda ne bih ni trebao znati. Znam da to ide iz visokih krugova organiziranog kriminala, a organizirani kriminal po svojoj definiciji ima veze i ima utjecaja u određenim strukturama. Ja se nadam da te veze nisu toliko duboke i premrežene da iz vrha politike ili nekih drugih institucija netko blokira tu istragu', prokomentirao je Miljuš tekst u Jutarnjem.

S obzirom da mafija ima takav utjecaj, novinari su upitali Miljuša i smatra li da će prava osoba biti dovedena pred sud ili će doći do nekakvog kompromisa. 'Takvog kompromisa ne smije biti. Ono što bih mogao prihvatiti jest da tužiteljstvo ponudi počiniteljima status zaštićenog svjedoka pod uvjetom da kažu tko je naručitelj', kazao je Miljuš.

Na slučaj premlaćivanja osvrnula se i Ana Raić Knežević, šefica Zbora sudskih izvjestitelja, čiji je Miljuš član. 'Ovo nije način da se razračunava s novinarskim pisanjem. To što je Miljuš već godinama pod policijskom zaštitom otežava posao i nama drugima te stvara jako lošu sliku o uvjetima u kojima radimo', poručila je Raić Knežević.

Da uvjeti nisu dobri, pokazuju i brojke jedne redakcije, ali i još tri novinara koji su pod policijskom zaštitom. Uz te brojke, porazne su i brojke o napadima na novinare koji su riješeni. 'Prijetnja Hedlu je bila razriješena, a i ubojstvo Pukanića i Franjića je pred sudom. Ali inače se vrlo malo toga rješava. Razriješen je i napad na Željka Malnara, ali, recimo, slučaj napada na kolegu Anđelka Ercega prije četiri godine, za koji su postojali svjedoci i očevici, završio je tako da su počinitelji oslobođeni', zaključio je Miljuš.

Povratak

AKTUALNO