hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Berlusconi zatvara usta medijima

12.06.2010.

RIM Nakon što je talijanski senat usvojio zakon kojim se ograničava prisluškivanje i snimanje telefonskih razgovora, nižu se prosvjedi protiv zakona koji mnogi nazivaju »zakon zatvorenih usta« jer onemogućava informiranje javnosti i istrage.
    Prijedlog zakona koji je odobrila vlada u senatu je prošao s 164 glasa za i 25 protiv. Senatori Demokratske stranke su pak napustili dvoranu i poručili: »Ovo je smrt slobode«. O prijedlogu zakona uskoro će se glasovati u zastupničkom domu parlamenta.
    U međuvremenu neki su talijanski listovi jasno pokazali nezadovoljstvo. Dnevnik Repubblica je primjerice jučer na naslovnici imao prazninu s malim natpisom: »Zakon zatvorenih usta negira građanima pravo na informiranje«. List Stampa ispunio je bjelinama rubriku »Dobar dan« zamjenika direktora Massima Gramellinija koji objašnjava da je i rubrika na trećoj strani prazna »kako bi se čitatelji privikli na vrijeme kada će nam zakon o prisluškivanju onemogućiti da se bavimo mnogim temama«. Listovi Fatto quotidiano i Unita, te postaja SkyTg 24, bili su jučer »u formi žalovanja«. Samo je Berlusconijev list Giornale išao u drugom smjeru i nazvao prosvjede protiv zakona »znakom licemjerja i političkog oportunizma«.
    Talijanski premijer Silvio Berlusconi i vlada nastoje progurati kroz parlament zakon kojim će se ograničiti prisluškivanje, tvrdeći da je on nužan za zaštitu privatnosti. Berlusconijeva vlada tvrdi da suci i tužitelji naređuju prisluškivanje u previše slučajeva te da mediji objavljuju previše snimljenih razgovora. Oporbeni političari, suci i mediji se duboko protive tom zakonu. Kritičari naime upozoravaju da će se tim zakonom »zavezati usta« mnogima što se tiče pitanja od javnog interesa. Zakonom bi se odredilo gdje, kada i zašto se smije prisluškivati i tko može izvući korist iz toga.
    Talijansko ministarstvo pravosuđa je priopćilo da je tijekom 2008. odobreno čak 124.326 slučajeva prisluškivanja. Ugledni Institut Max Planck je izračunao da je 2006. godine prisluškivano 76 osoba na svakih 100.000 Talijana. Druga najbliža europska zemlja na popisu je bila Nizozemska s 62 prisluškivane osobe na 100.000 građana, a u Švicarskoj su prisluškivani telefonski razgovori 32 osobe na svakih 100.000 ljudi.

Corriere/BBC

Povratak

AKTUALNO