hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Velika sramota policije

30.07.2010.

Napad na novinara nije nikakva nepoznanica, sami su novinari u Hrvatskoj u »Bijeloj knjizi« sakupili 40-tak slučajeva bilo prijetnji bilo fizičkih napada u posljednjih petnaestak godina. Treba napomenuti kako je to samo vrh ledene sante, jer dobar dio novinara verbalne prijetnje i naguravanja koja imaju od nezadovoljnika doživljavaju poslovnom svakodnevnicom, koju ne ističu na sva zvona.
    U ovom trenutku svojevrsni simbol napada na novinare je premlaćivanje Dušana Miljuša, novinara i urednika u Jutarnjem listu, za čijim se napadačima danas još traga. U dokumentima o pristupu RH u Europsku Uniju njegovo se ime direktno spominje te se kritizira rad USKOK-a i policije.
    To je samo još jedan dokaz da su europske institucije jako informirane o stvarima u Hrvatskoj, s obzirom da je u nekim krugovima gotovo općepoznato tko stoji iza napada na Miljuša. Neučinkovitost policije da sakupi dokaze protiv ljudi koji stoje iza tog napada trn je u oku Europske Unije, ali i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji je izuzetno nervozno primio objave tekstova o spominjanju Miljuša u dokumentima EU-a.
    Europska Unija podvlači nestručnost i lošu tehničku oprtemljenost hrvatske policije.
   
Tko je naručio likvidaciju Pukanića?

Pored Miljuša, slučaj koji i još uvijek trese medijske vode je ubojstvo Ive Pukanića, suvlasnika Nacionala i jednog od nekad vodećih izdavača u Hrvatskoj. Iako su neposredne ubojice uhićene i trenutno im se sudi, do danas nije poznato tko je naručio likvidaciju Pukanića, niti koji je motiv toga bio. Pukanić je i samo pola godine prije ubojstva bio napadnut, kada je ispred njegovog stana, do danas nepoznati napadač, ispalio hitac koji nije bio precizan.
    Brojni drugi novinari bili su metom napada što poznatih što nepoznatih počinitelja. Ono što je zajedničko u oba slučaja je nesposobnost ili čak nevoljkost državnih institucija da riješe te napada.
    Najbizarniji slučaj premlaćivanja novinara svakako se dogodio 2004. godine, kada je u blizini maksimirskog stadiona pretučen novinar Sportskih novosti Davorin Olivari. Mjesec dana svi su pokušavali dokučiti što je razlog ovom napadu, pa i sam Olivari. Bezuspješno. No, kada je pretučen Dražen Krušelj, sportski novinar Jutarnjeg lista, sve je postalo jasnije.
    Mjesec dana prije toga Olivari je nastradao samo zato što nalikuje na Krušelja po godinama i staturi, što je napadačima očigledno bilo dovoljno.
   
Bokserima na Hlaču

Glavni urednik Karlovačkog lista Nenad Hlača, nakon serije napisa o privatizaciji karlovačkih tvrtki, napadnut je na Badnjak 1997. ispred redakcije od dvojice napadača koji su ga teško ozlijedili bokserima. Napadači nikada nisu pronađeni.
    Robert Zuber je pak u eteru Obiteljskog radija 2000. godine bio primoran pola sata »gristi pištolj« jer je neoznata osoba u toku emisije došla u studio i prijetila. Pola sata trajalo je maltretiranje i prijećenje, za vrijeme kojeg je napadač u nekoliko navrata Zuberu gurao pištolj u usta, govoreći mu da radi protiv Hrvatske. Dolazak slušatelja s djetetom u radio-postaju prekinula je mučnu situaciju, jer je napadač izjavio kako »ne ubija pred djecom«. Unatoč detaljnom opisu napadača, do danas nije pronađen.
    Denisa Kuljiša, tadašnjeg novinara Globusa, namlatila su pak dvojica nepoznatih napadača 2003. godine u haustoru zgrade gdje mu je stan. U pol bijela dana u središtu Zagreba. Kuljiš je policiji dao izjavu koga smatra da stoji iza napada, ali, kao što se već da zaključiti, napad do danas nije razriješen.
    Urednik i novinar tada je ostao zapamćen po službenoj izjavi koju je dao kolegama novinarima: »Je, dobro su me istukli, vidjelo se da znaju kako se to radi«.
   
Pretučeni Kapor i Rilović

Iste godine na Mljetu su pretučeni novinari Slobodne Dalmacije Jadran Kapor i Mateo Rilović, dok su bili ispred bespravno izgrađene kuće jednog generala HV-a, o čemu su pripremali reportažu. Iako ne treba biti doktor kriminologije da se zaključi tko stoji iza napada, policija, odvjetništvo i sud ništa po tom pitanju nisu napravili.
    O nevoljkosti policije da se bavi napadima na novinare možda najbolje svjedoči slučaj HRT-ovca Hrvoja Zovka. Nakon nekoliko priča o kriminalu u HŽ-u 2006. godine, Zovko je primio telefonski poziv u kojem se prijetilo njemu i njegovom djetetu. Iste noći mu je razbijeno staklo na automobilu, a policija je zaključila da nema povezanosti, jer se »radi o grani koju je oluja odlomila«. Činjenica da je Zorkovo vozilo u tom trenutku bilo više od 300 metara udaljeno od najbližeg stabla nikoga u policiji nije zanimala.
   
I vlasnici na udaru

Pored ubijenog suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i napadnutog vlasnika Makarske kronike Anđelka Ercega, i nekolicina drugih vlasnika medija bila je metom napada. Suvlasniku, alfi i omegi EPH-a Ninoslavu Paviću 2003. godine odletjelo je vozilo u zrak, dok je bilo parkirano ispred njegove kuće. Dio medija bliskih EPH-u je to opisivao kao napad na medijske slobode, dok su nezavisniji mediji to doživjeli obračunom oko starih dugova. Kao dodatni dokaz toj teoriji poslužili su i navodi djela zagrebačkog podzemlja, koji su se gotovo hvalili načinom na koji su posao obavili.

    Zanimljivo je kako je isti kriminalni kružook navodno odgovoran za napad na tadašnjeg vlasnika Nove TV Ivana Ćaletu, koji se dogodio iste godine u središtu Zagreba. Na Ćaletu je pucano, ranjen je u nogu, a nedugo nakon toga je prodao svoj udio u toj tv-kući. Kuloari tvrde kako je u oba ova slučaja napada na vlasničke strukture podzemlje tražilo svoj dio medijskog kolača.

Mostarski napad na Franka i Brmalja

   Novinari Novog lista također imaju svoje neriješene slučajeve. Novinaru Robertu Franku i fotoreporteru Roniju Brmalju 1999. godine u sobu hotela Ero u Mostaru, gdje su odsjeli, upali su lažni policajci koji su ih pod izlikom odvođenja na informativni razgovor u policijski upravu ustvari oteli, odveli ih šumu na putu prema Širokom Brijegu. Tamo su ih terorizirali i ispitivali o motivima pisanja. Frank je tom prilikom zadobio teške ozljede zbog kojih je i operiran u Rijeci. Naravno, istraga i u ovom slučaju nije dala nikakvog rezultata.

Erceg ročište nije dočekao

   Pokojnog Anđelka Ercega, jednog od vizionara novinarstva na ovim prostorima, u redakciji Makarske kronike 2006. godine napao je bivši sudac Predrag Trutin. Iako su Ercegove ozljede bile vidljive i dokumentirane, iako su brojni svjedoci prisustvovali napadu, niti jedno ročište nije održano prije negoli je Anđelko Erceg umro 2008. godine.

Povratak

AKTUALNO