hrvatsko novinarsko društvo croatian journalists' association
Perkovčeva 2 | 10 000 Zagreb | Tel: 482-8333 | Faks: 482-8332 | E-mail: hnd@hnd.hr

Arhiva "Iz medija"

Vlada mora spoznati da demokracija košta

07.09.2010.

O nužnosti izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama:

    – Zakon je trebalo mijenjati čim je usvojen još 2003. godine jer nije zadovoljavao osnovne uvjete da bi se njegov duh mogao provoditi u praksi, a to su neovisno tijelo za nadzor i testovi javnog interesa i proporcionalnosti. Činile su mi se predobre, a da bi bile istinite, najave tijekom rasprave o prijedlogu zakona da će Ministarstvo uprave uvažiti upravo te primjedbe i da su one razlog zašto se mijenja Zakon. S obzirom da prijedlog zakona ide u drugo čitanje već to je napredak s obzirom na uobičajenu praksu i postoji nada da bi predlagač mogao uistinu ispuniti te uvjete.

O izbacivanju povjerenika za informiranje iz izmjena zakona o pravu na pristup informacijama:
 

   – Bez neovisnog tijela za nadzor promjene Zakona samo će poslužiti kao smokvin list za građane Hrvatske i za europske institucije. Neovisno tijelo, odnosno povjerenika imaju Srbija, Slovenija i BiH i to su riješile puno primjerenije od ovog nakaradnog prijedloga hrvatske Vlade. Sadašnji prijedlog je bacanje prašine u oči i nadam se da će u nastavku rasprave do usvajanja konačnog prijedloga Vlada spoznati da demokracija košta, baš kao i borba protiv korupcije.

O odnosu tijela javne vlasti prema informiranosti građana: 

   – Riba smrdi od glave. Ako Vlada ne može javnosti dati evidenciju ulazaka i izlazaka iz svoje zgrade na dan notornog sastanka o Fimi-mediji, onda je to i poruka svim ostalim tijelima javne vlasti kako se mogu ponašati prema upitima novinara i građana općenito.

T. Ponoš

 








Povratak

AKTUALNO